Un tablou pictat de Churchill, care a decorat iahtul lui Aristotel Onassis, scos la licitație la New York

  • 20 Iunie 2021 12:19
Un tablou pictat de Churchill, care a decorat iahtul lui Aristotel Onassis, scos la licitație la New York

Casa de licitații Phillips va scoate la licitație, la data de 23 iunie, la New York, un peisaj pictat de Winston Churchill, unul dintre marii oameni de stat ai secolului XX, informează AFP, citat de AGERPRES.

Această pictură în ulei, intitulată "The Moat, Breccles", realizată de Churchill în 1921, are o valoare estimată de Phillips între 1,5 și 2 milioane de dolari, departe de suma de 11,6 milioane de dolari cu care a fost vândută o altă creație a "Bătrânului leu", scoasă la licitație în martie de Angelina Jolie prin casa Christie's.

Chiar dacă nu va doborî niciun record, acest peisaj - pe care Churchill l-a menționat într-un eseu din decembrie 1921 intitulat "Painting as a pastime" - ar putea atrage atât pasionați de istorie, cât și celebrități, pe fondul unei creșteri recente a interesului față de picturile realizate de personalitatea care s-a remarcat în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Churchill a păstrat pictura timp de 40 de ani, apoi a oferit-o, în 1961, cu patru ani înainte de moarte, prietenului său, magnatul Aristotel Onassis, după cum a explicat pentru AFP Jean-Paul Engelen, vicepreședintele casei de licitații Phillips.

Bogatul armator a fost atât de mândru de acest dar, încât l-a agățat la loc de onoare, în partea din spate a celebrului bar - numit "Ari's Bar" - de pe iahtul său, alături de opere de Vermeer, Gauguin, Le Greco și Pissarro.

Acest "super-iaht", denumit "Christina" - prenumele fiicei lui Onassis - a fost o fregată a marinei canadiene, cu o lungime de aproape 100 de metri. Ambarcațiunea a participat la Debarcarea din Normandia, înainte ca Onassis să o achiziționeze, după război, cu 34.000 de dolari.

Onassis a renovat generos ambarcațiunea, cheltuind aproximativ 4 milioane de dolari, pentru a o face "una dintre cele mai incredibile structuri plutitoare" și unul dintre locurile preferate ale magnatului, a spus Engelen. La bordul iahtului au urcat nume importante, precum Elizabeth Taylor, John F. Kennedy, Maria Callas, Richard Burton, Grace Kelly și prințul Rainier al III-lea.

După decesul lui Onassis, în 1975, la șapte ani de la căsătoria cu Jackie Kennedy, iahtul a fost vândut și tot ce se afla la bord a fost depozitat. Recent, moștenitorii magnatului au decis să se despartă de tablou.

Pentru a-i atrage și mai mult pe pasionații acestui melanj de istorie și personalități, casa de licitații Phillips a reconstituit, în sălile sale expoziționale de la New York, "Ari's Bar" - ce include și imitații ale faimoșilor dinți de balenă - și a umplut rafturile cu sticle de șampanie Pol Roger, preferata "Bătrânului leu". 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:91 %
Vint:3,6 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău