Un studiu european amplu relevă un declin 'dezolant' al populației de păsări

  • 17 Noiembrie 2021 14:23
Un studiu european amplu relevă un declin 'dezolant' al populației de păsări

Aproximativ 600 de milioane de păsări din Uniunea Europeană au dispărut în ultimii 40 de ani, potrivit unui studiu recent asupra biodiversității la populația aviară, informează DPA miercuri.

Oameni de știință din cadrul mai multor grupuri europene pentru conservarea păsărilor au analizat date referitoare la 378 din cele 445 de specii de păsări originare din UE colectate în perioada cuprinsă între anii 1980 și 2017, transmite Agerpres.

Autoarea principală a studiului, Fiona Burns, a scris pe blog cu privire la acest studiu, precizând că "rezultatele dezolante sugerează că în timpul vieții mele aproximativ 600 de milioane de păsări au dispărut; aceasta reprezintă un declin de 17-19%, sau dispariția unei păsări din șase".

"Acestea nu sunt totuși păsări mari și impunătoare, multe sunt cinteze discrete, vrăbii și ciocârlii, datorită cărora pajiștile și câmpurile noastre prind viață", a declarat Leif Miller, director executiv în cadrul Uniunii pentru Conservarea Naturii și Biodiversității din Germania (NABU), care a contribuit la această cercetare.

Vrabia comună este deosebit de afectată, cu un declin de 247 de milioane de exemplare, urmată de codobatura galbenă, cu 97 de milioane, de graur, cu 75 de milioane de exemplare și de ciocârlie, cu 68 de milioane de exemplare.

Potrivit lui Burns, nu au existat constatări clare cu privire la motivul declinului. Poluarea atmosferică și o reducere a cantității de hrană pot contribui la acesta.

"Multe dintre speciile care se confruntă cu cel mai mare declin al populației sunt specii asociate agriculturii și este bine documentat faptul că modificările determinate de politici cu privire la modul în care ne folosim terenurile agricole pentru a produce alimente sunt asociate cu reducerea biodiversități", a subliniat Burns.

Studiul oferă, însă, și motive de speranță, a precizat cercetătoarea. Cea mai mare parte a acestui declin a fost înregistrată în prima jumătate a perioadei în care s-a desfășurat cercetarea. Alte studii au constat că programele de conservare a speciilor și directivele UE au ajutat numeroase populații de păsări.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
11,24
Câțiva nori
Umiditate:50 %
Vint:5,66 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău