Un studiu arată că vinul este băutura alcoolică preferată a moldovenilor

  • 12 Decembrie 2017 16:31
Un studiu arată că vinul este băutura alcoolică preferată a moldovenilor

Vinul este băutura alcoolică preferată a moldovenilor, urmată de bere, spumant, divin și votcă, conform unui studiu realizat și prezentat astăzi de compania „iData: date inteligente”. Rezultatele se conțin într-o analiză a industriei vinurilor și obiceiurilor de consum, efectuată în cadrul Școlii de iarnă iData.

Potrivit analizei, cele mai multe din persoanele chestionate (cca 40%) au optat pentru vinul de casă, peste 30% vor alege atât vinul de casă, cât și cel industrial, și doar în medie 15% din respondenți s-au arătat a fi amatorii unui vin produs de o fabrică, informează MOLDPRES.

Majoritatea (în jur de 40%) persoanelor chestionate au afirmat că procură vin din magazine specializate, aproximativ 30% - din magazine mari, cca 25% - de la producător, și doar un număr mic de consumatori au declarat că procură vin de la persoane sau de la magazine mici de lângă casă sau oficiu.

Totodată, gusturile respondenților în materie de vin diferă în funcție de gen. Astfel, femeile vor da preferință soiului Muscat, iar bărbații au ales Cabernet-Sauvignion. Printre vinurile îndrăgite de moldoveni figurează și Chardonnay, Merlot, Rară Neagră, Feteasca, Pinot noir ș.a. Alte date din analiza iData se referă la exportul de vinuri, politica de prețuri, branduri și companii etc.

„Nu este vorba de un studiu la nivel național, însă datele studiului au fost validate de un grup de experți competenți, care susțin că producătorii de vin vor găsi aici informații relevante, care să le orienteze corect și eficient activitatea”, a menționat Mihai Bologan, director executiv iData.

Datele studiului au fost colectate în perioada 6-10 decembrie, cu un grup țintă de persoane cu vârsta cuprinsă între 18-45 de ani, cu participarea experților de la Biroul Național de Statistică, Ministerul Finanțelor, Banca Națională, Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului etc. Școala de iarnă iData este un proiect de promovare a abilităților de cercetare în rândul tinerilor.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:91 %
Vint:3,6 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău