Un studiu arată că Tyrannosaurus Rex se deplasa mai încet decât oamenii

  • 21 Aprilie 2021 15:17
Un studiu arată că Tyrannosaurus Rex se deplasa mai încet decât oamenii

Tyrannosaurus Rex a fost un vânător de temut, însă în ceea ce privește viteza de deplasare, el a cutreierat Pământul într-un ritm mai lent decât oamenii, susține un studiu, potrivit DPA, preluat de Agerpres.

Pe baza analizelor anatomice, o echipă de cercetători olandezi a calculat viteza normală de deplasare a giganților Tyrannosaurus Rex la aproximativ 1,28 metri pe secundă - echivalentul a 4,6 kilometri pe oră.

Prin comparație, viteza medie de deplasare pe jos a oamenilor este de aproximativ 1,34 până la 1,42 metri pe secundă - echivalentul a 4,8 până la 5,1 kilometri pe oră.

Viteza normală de deplasare poate fi determinată, în general, analizând părțile corpului implicate în mers, ritmurile naturale ale respectivelor animale, dată fiind structura lor generală și respectiv necesitatea ca animalele să-și conserve energia, susține echipa lui Pasha van Bijlert de la Universitatea din Amsterdam în revista științifică Royal Society Open Science.

În cazul lui T-Rex, care avea până la 13 metri lungime, o greutate de nouă tone și se deplasa pe două picioare, mersul implica în principal cele două picioare și coada, care se ridica și se cobora odată cu fiecare pas.

Cu ajutorul unei reconstrucții 3D și a unui model biomecanic de vertebre și articulații, cercetătorii olandezi au estimat frecvența naturală de mișcare a cozii. Ei au asumat o înălțime a șoldului de 3,1 metri și o lungime a pasului de 1,94 metri.

Viteza de deplasare determinată la 1,28 metri pe secundă este mai mică decât estimările anterioare, scriu autorii. Cu toate acestea, ei subliniază că aceasta nu era cea mai mare viteză cu care se putea deplasa gigantul, ci viteza de deplasare preferată de T-Rex.

Studiile anterioare arătaseră că T-Rex nu ajungea nici măcar la 30 de kilometri pe oră când alerga. Prin comparație, fosta legendă a sprintului Usain Bolt alerga cu o viteză medie de aproape 38 kilometri pe oră pe 100 de metri.

Sursa:AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:2,57 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău