Un start-up german vrea să construiască cel mai avansat reactor nuclear

  • 02 Iunie 2023 12:27
Un start-up german vrea să construiască cel mai avansat reactor nuclear

Cursa pentru fuziunea nucleară comercială accelerează, după ce Proxima Fusion, un start-up german, a anunțat că a obținut echivalentul a 8,6 milioane de dolari pentru a construi un reactor nuclear. Acesta s-ar numi „stellarator” și ar putea arăta ca „o gogoașă răsucită”, scrie descopera.ro.

Fuziunea nucleară – procesul care alimentează Soarele și alte stele – promite să fie o sursă de energie curată, sigură și abundentă, dacă va fi exploatată și comercializată.

Totuși, vorbim despre un mare „dacă”. Miliarde de dolari au fost investiți în această tehnologie de-a lungul deceniilor, fără ca până în prezent să se obțină ceva care să se apropie de un sistem practic sau la scară largă de generare a energiei.

Cu această finanțare modestă, Proxima speră să pornească prima centrală electrică de fuziune nucleară din lume „în anii 2030”, potrivit Futurism.

Modelele actuale de reactoare de fuziune nucleară sunt de două tipuri

Majoritatea modelelor actuale de reactoare de fuziune nucleară pot fi împărțite în două tipuri: tokamak și stellarator. Ambele sunt dispozitive cu un tip de confinare magnetică, în care izotopii de hidrogen sunt încălziți la temperaturi mai ridicate decât Soarele. Aceste particule devin plasmă energizată și sunt rotite în interiorul unei camere sau al unui vas circular. Bobinele magnetice puternice care înconjoară recipientul confinează plasma încărcată, unde atomii fuzionează și eliberează o energie intensă.

Un tokamak este un tip de dispozitiv de fuziune cu confinare magnetică în formă de gogoașă și a fost prototipul principal pentru reactoarele de fuziune nucleară. Stellaratoarele au un design mult mai complex, cu o serie de magneți care se înfășoară în spirală în jurul plasmei.

Cel mai mare și mai avansat stellarator din lume

Proxima își bazează tehnologia pe lucrările dezvoltate la Institutul Max Planck pentru Fizica Plasmei (IPP). Oamenii de știință  și inginerii de la acest institut au lucrat la Wendelstein 7-X (W7-X), cel mai mare și mai avansat stellarator din lume din punct de vedere tehnologic. Acesta constituie baza pentru viitorul dispozitiv stellarator de la Proxima, care a fost dezvoltat de IPP.

„Un tokamak este oarecum ușor de proiectat, dar greu de operat, în tip ce un stellator este extrem de greu de proiectat, însă mult mai ușor de operat”, a declarat Ian Hogarth, cofondatorul Plural Platform, care ajută la finanțarea Proxima.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Arena Națională
Meteo Chișinău
1,63
Cer senin
Umiditate:83 %
Vint:4,12 m/s
Mon
5
Tue
5
Wed
4
Thu
4
Fri
4
Arhivă Radio Chișinău