Un spațiu digital comun va fi dezvoltat între Republica Moldova și România

  • 16 Iunie 2022 13:35
Un spațiu digital comun va fi dezvoltat între Republica Moldova și România

Un spațiu digital comun va fi dezvoltat între Rep. Moldova și România. Astăzi a fost creată Comisia mixtă interguvernamentală pentru cooperare în domeniul transformării digitale. Printre domeniile prioritare ale activității comisiei sunt crearea unor servicii digitale pentru consumatorii de pe ambele maluri ale Prutului, precum semnătura digitală recunoscută în ambele țări, schimbul de informații și instruirea de personal, dar și fortificarea capacităților de defensivă cibernetică. Anunțul a fost făcut în cadrul unei conferințe de presă comună de viceprim-ministrul pentru digitalizare al Republicii Moldova, Iurie Țurcanu, și Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării al României, Sebastian Ioan Burduja, transmite Radio Chișinău.

Printre cele mai importante servicii digitale va fi semnătura electronică recunoscută pe ambele maluri ale Prutului, a subliniat viceprim-ministrul pentru digitalizare al Republicii Moldova, Iurie Țurcanu.

”Ne propunem să avem în agenda noastră de lucru recunoașterea mutuală a semnăturii electronice, astfel încât cetățenii care au obținut semnătura de la autoritatea de certificare din Rep. Moldova să o poată utiliza în raport cu autoritățile din România și invers. Lucrul acesta este important pentru investiții, pentru antreprenori ca să-și poată administra afacerile eficient acționând de la distanță, este important și pentru cei aproape un milion de cetățeni pe care îi avem în comun cu statul român”.

Una dintre componentele esențiale de activitate ale structurii noi create va fi și securizarea cibernetică pe ambele maluri ale Prutului, potrivit Ministrului Cercetării, Inovării și Digitalizării al României, Sebastian Ioan Burduja.

”Am văzut cu toții ce se întâmplă în țara vecină, în Ucraina dar și in Rep. Moldova și România. Directoratul Național de Securitate Cibernetică a avut o perioadă extrem de grea. Ne confruntăm cu un val de atacuri de securitate cibernetică de o complexitate scăzută spre medie. Astfel, sunt prevăzute mai multe direcții care țin exact de securitatea cibernetică. Ele țin, pe de o parte, de soluțiile tehnologice pe care noi le avem și pe care le putem pune la dispoziția dumneavoastră și, pe de altă parte, de formarea resursei umane pentru a avea sisteme cât mai sigure și aici vorbim nu doar de funcționari publici, dar și de programe care să se adreseze întregii societăți”.

O altă componentă de activitate a Comisiei o reprezintă și cercetările avansate comune pentru tehnologie. În acest sens autoritățile urmează să construiască la București un Centru privind tehnologia inteligentă artificială.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:5,66 m/s
Sun
12
Mon
10
Tue
9
Wed
11
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău