Un șofer sesizează Curtea Constituțională cu privire la transportarea pasagerilor în picioare în transportul public (Bizlaw)

  • 06 Martie 2020 10:02
Un șofer sesizează Curtea Constituțională cu privire la transportarea pasagerilor în picioare în transportul public (Bizlaw)

Un șofer de autobuz a sesizat Curtea Constituțională, solicitând controlul constituționalității articolului 240 alin. (1) din Codul contravențional și a pct. 83 lit. a) din Regulamentul circulației rutiere, pe motiv că acestea nu oferă suficientă claritate și previzibilitate în partea ce ține de aplicarea sancțiunii pentru transportarea pasagerilor în picioare, în transportul public de călători.

Potrivit Bizlaw.md, textul actual al art. 240, alin. (1) din Cod prevede:  ”Nerespectarea indicatoarelor de semnalizare rutieră și de acordare a priorității de trecere, a altor reguli de circulație rutieră
            (1) Nerespectarea de către conducătorul de vehicul a indicatoarelor rutiere de prioritate, a indicatoarelor de interzicere și de sens obligatoriu, a indicatoarelor de informare privind direcția permisă de deplasare, a marcajului de pe partea carosabilă a drumului privind acordarea dreptului prioritar de circulație, dreptului privind delimitarea benzilor de circulație pe sens opus și a celor destinate vehiculelor de rută, nerespectarea regulilor de circulație privind începerea deplasării și schimbarea direcției de mers, privind poziția pe carosabil, privind depășirea vehiculelor, privind traversarea intersecțiilor și a locurilor de oprire a transportului public, privind remorcarea vehiculelor, privind transportul persoanelor și al încărcăturilor, privind deplasarea pe autostrăzi, nerespectarea exigențelor de folosire a dispozitivelor de iluminat la căderea întunericului sau în condiții de vizibilitate redusă.
           
se sancționează cu amendă de la 15 la 30 de unități convenționale cu aplicarea a 3 puncte de penalizare”.

Totodată, textul pct. 83 lit. a) din Regulamentul circulației rutiere stabilește că ”Este interzisă:
             a) transportarea persoanelor al căror număr depășește numărul de locuri prevăzute prin caracteristica tehnică a vehiculului;

Mai exact, nerespectarea pct. 83 lit. a) din Regulamentul circulației rutiere se sancționează conform art. 240, alin. (1) din Codul Contravențional.

Autorul sesizării invocă că, în același timp, art. 63, alin. (2) din Codul transporturilor rutiere, prevede că ”La efectuarea transportului rutier contra cost de persoane în trafic național pe o distanță mai mică de 50 km se admite transportarea persoanelor nedepășind capacitatea de îmbarcare prevăzută de reglementările în vigoare, pe o distanță mai mare de 50 km sau în trafic transfrontalier se admite transportarea persoanelor doar pe scaune.

Șoferul consideră că acest articol face legală transportarea în picioare a călătorilor pe distanțe mai mici de 50 km, cu condiția nedepășirii capacității de îmbarcare. Autorul mai invocă că reglementările tehnice privind capacitatea de îmbarcare nu se regăsesc nici în unul din cele trei acte normative.

Conducătorul consideră că prevederile celor trei acte normative nu oferă claritate în privința acțiunilor/ inacțiunilor șoferilor, care trebuie efectuate pentru un comportament legal și lipsește conducătorul de posibilitatea de ași cunoaște exact obligațiunile și limita, depășirea căreia constituie o încălcare.

Potrivit autorului, agenții de circulație aplică sancțiuni și atunci când capacitatea de îmbarcare este depășită, dar și atunci când nu este, fiind invocată transportarea pasagerilor în picioare.

Șoferul mai indică în sesizare că din Codul Transporturilor Rutiere reiese explicit că transportul conform capacității de îmbarcare și transpoortul pe scaune sunt două noțiuni diferite, iar Regulamentul circulației rutiere, care este un act subordonat legii, prevede o noțiune neclară ”caracteristica tehnică”, definiția căreia nu este dată în niciun act normativ și duce uneori la interpretarea lărgită identică, cum ar fi ”numărul de locuri pe scaune”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: BIZNEWS cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
13,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:80 %
Vint:4,63 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău