Un singur sat de găgăuzi în care se învață în limba română

  • 24 Martie 2015 10:26
Un singur sat de găgăuzi în care se învață în limba română

Revista presei din 24 martie 2015

Găgăuzia este un culoar creat de Rusia, prin care Kremlinul și-a menținut influența în această regiune, după destrămare URSS, susține deputatul român Eugen Tomac, originar din Sudul Basarabiei.  El a declarat pentru Adevărul că ultimele evoluții politice ale găgăuzilor scot în evidență un plan diabolic la care Moscova nu a renunțat niciodată - Gurile Dunării.

În aceeași publicație, George Damian scrie că principala problemă în Găgăuzia este faptul că limba și identitatea găgăuză au fost date deoparte și înlocuite cu limba rusă. Potrivit autorului, singura șansă reală de dezvoltare a regiunii găgăuze este să își integreze economia cu restul Republicii Moldova – separatismul în acest domeniu va genera un scenariu asemănător cu cel al Transnistriei. Lipsa de finanțare rusă a transformat Transnistria într-o gaură neagră din punct de vedere economic, la un pas de incapacitate de plată, atenționează Adevărul.

Evenimentul Zilei relevă că în toată Republica Moldova, există un singur sat de găgăuzi în care s-a învățat și se mai învață la școală în limba română: Găvănoasa, raionul Cahul. Directorul executiv al Centrului Contact, Serghei Neicovcen, estimează că „doar în jur de 20% din populația găgăuză înțelege limba română, poate doar 1000 de oameni din toată autonomia”, a spus el. Evenimentul Zilei scrie că mai vorbesc românește oamenii în etate, care au făcut școală românească în perioada interbelică, și unii tineri care doresc să facă o carieră în altă zonă decât Găgăuzia.

Potrivit editorialistului de la Ziarul Național, Nicolae Negru, trezește suspiciuni și implicarea deschisă, sfidătoare, obraznică a Moscovei în aceste alegeri, sprijinul pe care l-a acordat unui singur candidat. Totodată, autorul denunță faptul că partidele politice de la Chișinău nu s-au prezentat pe câmpul de bătaie al Autonomiei Găgăuze. ”Nu Moscova a câștigat alegerile în Autonomia Găgăuză, ci Chișinăul le-a pierdut lamentabil…  Acum rămâne să sperăm că Irina Vlah este o persoană rezonabilă, în pofida faptului că s-a legat cu iraționalul și trădătorul Dodon, că ea și găgăuzii în general au învățat lecția Ucrainei, că au tras concluzii din evenimentele din Donbas și nu se vor lăsa atrași în jocurile periculoase ale Moscovei. Și, firește, sperăm că și liderii de la Chișinău au învățat câte ceva din înfrângerea găgăuză”, scrie Ziarul Național.

Timpul informează că doi candidați la funcția de bașcan cer renumărarea voturilor. Ei acuză membrii unor comisii care au numărat buletinele de vot că ar fi fost corupți de către Irina Vlah, care a câștigat alegerile.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:3,6 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău