Un senator rus amenință cu „transformarea Republicii Moldova într-o a doua Ucraină". Răspunsul Chișinăului, legat de Transnistria

  • 22 Iulie 2022 15:20
Un senator rus amenință cu „transformarea Republicii Moldova într-o a doua Ucraină

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene din Republica Moldova a respins acuzațiile Moscovei precum că Republica Moldova ar împiedica „pacificatorii ruși" să ajungă în regiunea transnistreană, scrie zare.com.

„Rotația militarilor în cadrul contingentului rus de pacificatori se desfășoară în conformitate cu un mecanism instituit cu scopul evitării riscurilor și asigurării unei circulații coordonate a personalului contingentului.

Țara noastră respinge acuzațiile lansate, cu mențiunea explicită că acele cazuri de neautorizare a intrării anumitor militari ruși au fost legate de necorespundere cu criteriile stabilite în mecanism. Astfel, nu a fost permisă intrarea ofițerilor așa-numitului Grup Operativ al Trupelor Ruse, formațiune care se află ilegal pe teritoriul țării noastre și care încalcă statutul de neutralitate", se arată în mesajul MAEIE, potrivit tvrmoldova.md.

În acest context, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene reiterează poziția autorităților R. Moldova cu privire la necesitatea reluării necondiționate a procesului de retragere a trupelor ruse și depozitelor de muniții din Republica Moldova.

Anterior, Tiraspolul s-a arătat îngrijorat de ”modernizarea accelerată a armatei moldovenești” și a cerut întărirea contingentului rus de pe Nistru.

Moldova, a doua Ucraina

Transformarea Republicii Moldova într-o a doua Ucraină prin concursul "patronilor" ei occidentali se va solda cu o catastrofă pentru ea, iar încercările Chișinăului de a impune schimbarea formatului operațiunii de menținere a păcii în Transnistria nu pot să conducă decât la destabilizare, a declarat joi Vladimir Djabarov, prim-vicepreședintele Comisiei pentru Relații Internaționale din Consiliul Federației (camera superioară a parlamentului rus), citat de agenția de presă rusă TASS.

"Transformarea Republicii Moldova într-o a doua Ucraină, situație spre care o împing patronii ei occidentali, pomparea ei cu arme occidentale nu fac decât să agraveze problema și îndepărtează perspectivele unei rezolvări pașnice a conflictului de pe Nistru", a spus Djabarov în cadrul unei mese rotunde, dedicată participării Rusiei la operațiunea de menținere a păcii în Transnistria.

"Deschiderea unui real al doilea front în Transnistria va duce la o catastrofă pentru întreg statul moldovean", a amenințat senatorul rus, în condițiile în care autoritățile de la Chișinău au pledat dintotdeauna pentru soluționarea pașnică a conflictului de pe Nistru, potrivit Deschide.md.

Rusia a pledat constant pentru pace în Transnistria, iar forța de menținere a păcii, din care fac parte și soldați ruși, "a fost întotdeauna un bastion al previzibilității și al liniștii, garantul securității pe malul stâng al Nistrului", susține senatorul rus.

"Orice încercare a politicienilor iresponsabili de la Chișinău de a pune sub semnul întrebării acest rol al pacificatorilor ruși, de a impune schimbarea formatului operațiunii de menținere a păcii odată cu retragerea trupelor ruse din regiune va duce doar la destabilizare", a declarat Djabarov, citat de TASS.

Senatorul rus și-a exprimat de asemenea preocuparea față de pauza prelungită care a intervenit în negocierile în formatul '5plus2' (Republica Moldova, Transnistria, Rusia, Ucraina și OSCE, plus SUA și UE, ca observatori).

"Ignorarea de către partea moldoveană a inițiativelor de reluare a dialogului făcute de conducerea transnistreană, urmărind unilateral instrucțiunile Occidentului colectiv a pus autoritățile de la Chișinău pe calea torpilării negocierilor și la condiții în care continuarea acestora nu mai este posibilă în cheie constructivă", susține Djabarov.

Prim-vicepreședintele Comisiei pentru Relații Internaționale din senatul rus a criticat autoritățile moldovene pentru adoptarea unei legi care ar interzice media ruse și le-a acuzat că ar combate memoria Marelui Război pentru Apărarea Patriei, după cum numește Moscova cel de-Al Doilea Război Mondial.

"Oare crede în mod serios Chișinăul că interzicând panglicile Sf. Gheorghe și glorificându-i pe criminalii româno-fasciști, împreună cu românizarea și o propagandă rusofobă frenetică în mass-media în legatură cu situația din Ucraina fac ca imaginea Republicii Moldova să fie atractivă pentru transnistreni?", se întreabă retoric senatorul rus în declarația pentru TASS.

"Țara noastră va continua să asigure pacea pe Nistru și să contracareze orice posibile provocări și tentative de destabilizare. Acest lucru este în interesul locuitorilor atât din Republica Moldova, cât și din Transnistria", a afirmat el.

Potrivit Deschide.md, administrația de la Tiraspol a declarat în repetate rânduri că negocierile în formatul '5+2' nu pot fi reluate din cauza războiului dintre Rusia și Ucraina.

În acest context, TASS scrie că președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, după ce a fost aleasă în această funcție în 2020, a făcut o serie de declarații dure împotriva Tiraspolului și a spus că nu intenționează să se întâlnească cu liderul Transnistriei, Vadim Krasnoselski, așa cum au făcut-o predecesorii ei.

Ea a subliniat necesitatea retragerii trupelor ruse (Grupul Operativ al Trupelor Ruse din Transnistria/GOTR) din stânga Nistrului și transformarea actualei operațiuni de menținere a păcii ruse într-o misiune civilă sub mandat internațional.

Ca răspuns, Krasnoselski a declarat că este categoric împotriva retragerii GOTR și a forțelor de menținere a păcii, pe care le consideră garantul stabilității și securității în Transnistria, scrie TASS.

De fapt, potrivit presei de peste Prut, parlamentul de la Chișinău a adoptat în aprilie o lege care nu prevede interzicerea media ruse în Republica Moldova, ci vizează sancționarea mass-media care difuzează conținuturi calificate drept dezinformări sau informații ce afectează securitatea spațiului informațional audiovizual, în contextul intensificării propagandei ruse pe fondul războiului declanșat de Kremlin în Ucraina.

"Nu putem admite mesaje care denaturează informația despre război - e revoltător și inuman să învinuiești victimele de suferințele proprii. Cei care astăzi justifică uciderea ucrainenilor, mâine - sau chiar azi - pot cere uciderea moldovenilor. Cei care nu condamnă azi războiul sunt la fel ca și cei care nu au condamnat, la vremea lor, pogromurile, Holocaustul sau deportările. Nu uităm aceste pagini tragice și rușinoase din istoria noastră. Nu putem admite repetarea lor. Și nu putem permite ca atrocitățile de azi să fie asociate cu memoria eroilor din cel de-Al Doilea Război Mondial, care și-au dat viața pentru pace", a subliniat la vremea respectivă Maia Sandu, citată de Deschide.md.

Iar în ceea ce privește interzicerea panglicii Sf. Gheorge - considerat un semn al susținătorilor președintelui rus Vladimir Putin, dar și al separatiștilor proruși din Ucraina - ca și a simbolurilor "Z" si "V", utilizate de trupele ruse care au atacat Ucraina, Chișinăul a explicat că nu poate subscrie ipocriziei Moscovei, care pe de o parte vorbește despre pace, iar pe de alta atacă și încalcă suveranitatea unui stat independent și ucide oameni nevinovați, sub false pretexte, conform media moldovene.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
7,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:91 %
Vint:4,63 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
11
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău