Un senator italian lansează partidul Italexit, după modelul Brexit

  • 23 Iulie 2020 16:25
Un senator italian lansează partidul Italexit, după modelul Brexit

Într-un interviu acordat cotidianului La Repubblica, el afirmase marți că "cetățeanul european nu există", prezicând "apropiata prăbușire" a UE, scrie Agerpres.

Gianluigi Paragone, fost membru al Mișcării 5 Stele (M5S, antisistem) și fost jurnalist de televiziune, a ales să-și prezinte formațiunea la două zile după o întâlnire la Londra cu șeful partidului Brexit, Nigel Farage, care a jucat un rol hotărâtor în decizia Marii Britanii de a părăsi UE.

Acest anunț intervine în siajul acordului european pentru lupta împotriva pandemiei de COVID-19, de care va beneficia în primul rând economia italiană.

"Aderarea la mișcare nu va face decât să crească, în același ritm ca minciunile pe care Europa ni le spune", a declarat Paragone joi într-o conferință de presă, organizată la Camera Deputaților.

"Cea mai mare parte a italienilor nu vor să părăsească UE. Doar circa 30%, iar uneori 40%, spun 'Da' unei plecări", a declarat pentru AFP politologul Renato Mannheimer.

Această cifră crește ușor în cazul italienilor favorabili abandonării zonei euro, dar "nu cred că partidul lui Paragone poate constitui un public destul de important pentru ieșirea Italiei" din UE, a afirmat el.

Potrivit expertului, percepția unui eșec inițial din partea UE de a răspunde rapid crizei legate de pandemia de coronavirus în Italia a dezamăgit populația, dar de atunci sprijinul Uniunii Europene a crescut din nou.

Planul de relansare de 750 miliarde de euro, aprobat marți de liderii UE, din care o mare parte este destinată susținerii economiei peninsulei, ar trebui să întărească și mai mult acest sprijin pentru Uniunea Europeană, consideră Mannheimer.

Gianluigi Paragone, care a avut în trecut legături cu Liga suveranistului Matteo Salvini, a fost ales pe listele M5S, dar a părăsit partidul antisistem cu puțin timp înainte ca acesta să participe, anul trecut, la formarea guvernului în care M5S și Partidul Democrat proeuropean sunt aliate.

M5S și Liga și-au atenuat în ultimii ani pozițiile antieuropene pentru a-și atrage alegătorii mai moderați. 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:60 %
Vint:7,72 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău