UN SECOL DE ISTORIE: Primul post de radio al guvernului federal din Statele Unite

  • 20 August 2020 13:16
UN SECOL DE ISTORIE: Primul post de radio al guvernului federal din Statele Unite

Primul post de radio al guvernului federal din Statele Unite și, totodată, primul post de radio deținut de un ziar a început să emită, din Detroit, în ziua de 20 august 1920, fiind ascultat în aproximativ 30 de case, care aveau un receptor, potrivit www.dailydetroit.com. Acesta, de-a lungul anilor, și-a revendicat titlul de "America's Pioneer Broadcasting Station", scrie Agerpres.

Stația radio era deținută de "The Detroit News", unul dintre cel două ziare importante ale vremii, și, la început, a emis din clădirea acestuia, a funcționat cu o licență de amatori și a operat cu semnalul de apel 8MK.

Primul program de știri radio a fost difuzat de postul 8MK din Detroit, Michigan, la 31 august 1920. Stația, care începuse să emită cu două săptămâni mai devreme, pe 20 august, a fost gândită de familia Scripps, inițial, ca un experiment pentru utilizarea radioului pentru transmiterea de știri. În primele zece zile, postul a difuzat doar muzică, până când sistemul de prezentare a știrilor a fost elaborat de personalul publicației "The Detroit News", potrivit www.historyofinformation.com.

În primii ani, postul de radio a fost cunoscut sub numele "Radiophone Detroit News" și a fost primul care a transmis în mod regulat emisiuni zilnice, difuzând rapoarte meteo și informații primite de la guvern.

Persoana care a avut rolul cel mai important în realizarea "Radiophone Detroit News" a fost vicepreședintele și directorul general al ziarului, la vremea respectivă, William E. Scripps, familia acestuia având o istorie îndelungată în dezvoltarea radioului.

Semnalul de apel 8MK a fost schimbat în WBL la 13 octombrie 1921, iar la 3 martie 1922, în WWJ (literele fiind alese aleatoriu) - numele său actual.

După ce a închiriat emițătorul DeForest OT-10 prin Radio News & Music, ziarul și-a asumat responsabilitatea totală pentru dezvoltarea și conducerea postului de radio, inclusiv angajarea personalului. A fost ridicată și o antenă specială.

Începând cu 1 decembrie 1921, guvernul Statelor Unite a adoptat pentru prima dată regulamente care definesc în mod oficial "posturile de emisie", folosindu-se o lungimea de undă pentru emisiuni de divertisment și o alta pentru difuzarea buletinelor meteorologice și a rapoartelor guvernamentale. La 3 martie 1922, WWJ a primit permisiunea de a transmite în ambele lungimi de undă. Cu puțin timp înainte, pe 28 ianuarie 1922, un nou transmițător de 500 de wați fusese achiziționat de la filiala AT&T Western Electric.

Spre deosebire de alte posturi de radio, studioul radio WWJ din clădirea Detroit News a inclus echipamente care au permis difuzarea de muzică live. Astfel, prima transmisie în direct a unui concert al Orchestrei Simfonice din Detroit a avut loc în februarie 1922, potrivit site-ului detroithistorical.org.

La începutul anului 1923, Statele Unite au suplimentat alocările posturilor de emisie într-o bandă continuă de la 550 la 1350 kHz, stațiile folosind de acum o singură frecvență, fără a mai fi nevoie să difuzeze emisiunile de divertisment și rapoartele oficiale pe frecvențe separate.

În anii 1940, WWJ a transmis numeroase programe muzicale și rapoarte care prezentau evenimente din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Programele de comedie au fost, de asemenea, numeroase.

La 29 martie 1941, WWJ a devenit primul post de radio care a difuzat periodic un program de știri, programe religioase săptămânale și jocuri sportive.

Radiodifuziunea a fost cea mai ieftină modalitate de a oferi publicului programe de divertisment mult mai bune decât cele cu care era obișnuit. Drept urmare, popularitatea radioului a crescut rapid la sfârșitul anilor 1920 și la începutul anilor 1930, iar până în 1934, 60% din gospodăriile americane aveau un aparat radio. Un milion și jumătate de mașini au fost dotate și ele cu astfel de aparate. Anii 1930 au reprezentat "Epoca de Aur" a radioului. Apariția televiziunii a făcut ca programele de varietăți radio să se mute pe televizoarele care au apărut în casele americane, însă radioul a supraviețuit, potrivit eh.net/encyclopedia/the-history-of-the-radio.

În 1973, WWJ a renunțat la toate emisiunile sale de muzică și divertisment și s-a transformat într-un post de știri, potrivit wbckfm.com.

Operat în prezent de CBS Radio, filială a CBS Corporation, și cunoscut sub denumirea de WWJ 950 AM sau Newsradio 950, postul de radio care în 1920 avea semnalul de apel 8MK a reușit să se claseze, în ultimele decenii, în mod constant, printre cele mai populare posturi din zona Detroit, adesea situându-se pe primul loc în sondajele de audiență generală, potrivit detroit.cbslocal.com. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
13,24
Cer senin
Umiditate:82 %
Vint:3,09 m/s
Wed
16
Thu
8
Fri
8
Sat
9
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău