Un scut antirachetă american în Coreea de Sud ar amenința interesele Chinei
-
15 Februarie 2016 16:17
Desfășurarea unui sistem antirachetă american în peninsula coreeană, în replică la programele balistic și nuclear ale Coreii de Nord, ar amenința interesele strategice ale Chinei, a declarat luni, 15 februarie, un oficial de la Beijing citat de AFP.
Washingtonul și Seulul au anunțat săptămâna trecută convorbiri privind introducerea sistemului așa-numit THAAD (Terminal High Altitude Area Defense) după un test nuclear al Phenianului în ianuarie, urmat de lansarea unei rachete cu rază lungă de acțiune la începutul lui februarie.
'Ne opunem cu fermitate tentativelor țărilor implicate de a aduce atingere intereselor strategice și de securitate ale Chinei, utilizând chestiunea nucleară drept pretext', a declarat Hong Lei, un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, în cadrul unui briefing de presă.
China este 'grav preocupată de eventuala desfășurare a sistemului THAAD', a adăugat el, declarând 'că va acoperi o rază de acțiune care merge dincolo de nevoile de apărare ale peninsulei coreene'.
Beijingul invocă argumentul că un scut antirachetă ar provoca o cursă a înarmării în regiune.
Sistemul THAAD lansează rachete concepute pentru a intercepta și distruge rachete balistice în momentul în care acestea sunt pe punctul de a intra în atmosferă, în timpul ultimei lor face de zbor. Dispozitivele interceptoare nu sunt echipate cu încărcătură și se folosesc de energia cinetică pentru a-și distruge ținta.
China l-a convocat pe ambasadorul Coreii de Sud la Beijing după anunțarea de către Seul a discuțiilor cu SUA, care ar urma să înceapă din această săptămână.
'Nu vom permite să se aducă atingere drepturilor noastre legitime și intereselor noastre de securitate națională', a spus Hong Lei.
Beijingul a făcut apel la reluarea discuțiilor privind programul nuclear nord-coreean, subliniind că sancțiunile nu reprezintă un scop în sine.
Ziarul oficial China Daily a pledat luni, într-un editorial, pentru noi măsuri ale ONU care 'sunt cu adevărat de impact', dar a adăugat că desfășurarea unui scut antirachetă ar putea împiedica un acord asupra unei rezoluții.
Ideea că o prăbușire a regimului nord-coreean ar duce la realizarea unei Corei reunificate aliniate sub politica SUA îngrijorează puternic China.
SUA au anunțat că refuză să reia discuțiile cu Phenianul, atâta timp cât Coreea de Nord nu pune capăt programului său nuclear, o poziție care ar fi dus la impasul actual, potrivit Beijingului.
Pe de altă parte, SUA fac presiuni asupra Chinei, care menține în viață economia Coreii de Nord, să-și utilizeze influența pentru a obține schimbarea comportamentului statului vecin comunist.