Un scuar, inaugurat astăzi în cinstea compozitorului și interpretului Mihai Dolgan

  • 12 Octombrie 2018 17:29
Un scuar, inaugurat astăzi în cinstea compozitorului și interpretului Mihai Dolgan

În cinstea renumitului compozitor și interpret de muzică ușoară, Mihai Dolgan, astăzi a fost inaugurat un scuar situat la intersecția bd. Ștefan cel Mare și Sfânt cu str. Bulgară din capitală, aflăm de pe situl Ministerului Educației, Culturii și Cercetării. Angela Cutasevici, reprezentanții Primăriei mun. Chișinău, prietenii familiei compozitorului, oameni de artă etc.

În mesajul său, secretarul de stat  a menționat că inaugurarea acestui scuar reprezintă un omagiu în adresa compozitorului și interpretului de muzică ușoară, Mihai Dolgan, în semn de recunoaștere a aportului său la dezvoltarea culturii și valorilor naționale. „Mihai Dolgan a fost omul care a pus muzica mai presus de orice, a fost atât de răsunător, ca un „Noroc”, dat de Dumnezeu nouă pentru multe generații”, a menționat Angela Cutasevici, Secretar de stat în domeniul educației, în cadrul Ministerul MECC, al Republicii Moldova.

Mihai Dolgan s-a născut la 14 martie 1942 în satul Vladimirești din raionul Sângerei. În 1949 a fost deportat împreună cu părinții în Siberia. În toiul „dezghețului hrușciovist” revine în țară și se angajează ca profesor de acordeon la Casa de Cultură din Sângerei. În anii 1959-1962 face studiile la Colegiul de Muzică „Ștefan Neaga”, iar în 1964 debutează ca acordeonist al Filarmonicii din Chișinău.

În 1967, Mihai Dolgan a fondat legendara formație „Noroc”. Cântecele compuse și interpretate de regretatul artist au devenit în scurt timp șlagăre, printre care menționăm: „De ce plâng chitarele?”, „Cântă un artist”, „Dor, dorule”, „Primăvara”, „Soare”, „Toamnele” ș.a. Recunoașterea internațională nu a întârziat, astfel încât formația „Noroc” a primit premiul „Simpatia publicului” la Festivalul Internațional „Lira Bratislavei” din 1970, pentru piesa „De ce, de ce”. Pe parcursul activității, „Noroc”-ul a contribuit la lansarea și afirmarea mai multor interpreți, printre care: Iurie Sadovnic, Anatol Neamțu, Ricu Vodă, Anatol Bivol, Gheorghe Țopa ș.a.

În 1977, lui Mihai Dolgan i s-a acordat titlul de „Artist Emerit”, în 1988 – cel de „Artist al Poporului”. În 2001, a fost distins cu „Ordinul Republicii”. Mihai Dolgan s-a stins din viață la 16 martie 2008, fiind înmormântat la Cimitirul Central de pe strada Armenească din capitală.

Inaugurarea Scuarului „Mihai Dolgan” a coincis cu ziua de naștere a soției artistului, Lidia Botezatu.

Sursa: sit-ul MECC al R. Moldova

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
4,96
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Sat
6
Sun
9
Mon
8
Tue
8
Wed
8
Arhivă Radio Chișinău