Un satelit al NASA a cartografiat monoxidul de carbon emis de incendiile din Brazilia

  • 26 August 2019 19:00
Un satelit al NASA a cartografiat monoxidul de carbon emis de incendiile din Brazilia

Mișcarea din atmosferă a monoxidului de carbon emis în urma incendiilor din regiunea Amazonului, în Brazilia, a fost cartografiată de NASA, potrivit unui comunicat dat publicității de Jet Propulsion Laboratory (JPL), informează Xinhua, preluat de Agerpres.

Deplasarea monoxidului de carbon este vizibilă în datele colectate recent de Atmospheric Infrared Sounder (AIRS), un instrument al NASA aflat la bordul satelitului de cercetare științifică Aqua.

Potrivit JPL, prezența monoxidului de carbon la o altitudine de 5.500 de metri, în perioada 8-22 august, a fost pusă în evidență printr-o serie temporală. Pe măsură ce secvența progresează, se vede cum norul de monoxid de carbon crește în nord-vestul regiunii amazoniene, după care deviază într-un nor mai concentrat către sud-estul țării.

Fiecare ''zi'' din această reprezentare dinamică are la bază o medie a măsurătorilor pe trei zile, tehnică folosită pentru a elimina absența anumitor date, potrivit JPL.

Monoxidul de carbon este un agent poluant care se poate deplasa pe distanțe mari și poate persista în atmosferă timp de aproximativ o lună. La altitudinea mare surprinsă în imaginile din satelit, acest gaz are puține efecte asupra aerului respirat de oameni. Cu toate acestea, poate fi purtat de vântul puternic la altitudini mai joase, unde poate avea efecte semnificative asupra calității aerului, potrivit JPL.

Monoxidul de carbon este unul dintre factorii implicați în poluarea atmosferică, dar și în schimbările climatice.

Instrumentul AIRS captează radiații infraroșii și microunde emise de pe Terra și oferă o perspectivă tridimensională asupra climei și fenomenelor meteorologice terestre.

Fiind dotat cu peste 2.000 de canale care detectează semnale din diferite regiuni ale atmosferei, acest instrument creează o hartă globală și tridimensională a temperaturii atmosferice și a umidității, a nebulozității și înălțimii norilor, a concentrațiilor de gaze cu efect de seră și multor altor fenomene atmosferice, potrivit JPL. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
8,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
8
Mon
7
Tue
11
Arhivă Radio Chișinău