Un reactor al centralei nucleare de la Kozlodui a fost oprit

  • 15 Aprilie 2013 14:56
Un reactor al centralei nucleare de la Kozlodui a fost oprit

O scurgere de hidrogen a impus deconectarea de la sistemul energetic bulgar a blocului 5, de 1.000 de megawați al centralei Kozlodui. Nu s-au înregistrat scurgeri radioactive.

 

O scurgere de hidrogen a impus deconectarea de la sistemul energetic bulgar a blocului 5, de 1.000 de megawați al centralei Kozlodui, ne-a transmis corespondentul Radio România Actualități Petio Petkov.

Avaria, survenită în partea ne-nucleară a centralei, nu a afectat reactorul 5, dar a impus reducerea funcționării acestuia la 2% din puterea maximă.

Incidentul nu a avut niciun imapct asupra "nivelului de radioactivitate în jurul centralei atomice", relatează AFP.

Pentru a fi garantată securitatea instalației electrice a început înlocuirea cu azot a hidrogenului ce servește la răcirea generatorului.

"Turbo-reactorul Unității 5, cu o capacitate de 1.000 de megawați, al centralei Kozlodui a fost debranșat de la sistemul energetic bulgar la ora 22.39 (22.39, ora României), pe 14 aprilie.

"Motivul opririi este descoperirea unei scurgeri de hidrogen ce servește la răcirea turbo-generatorului, care se situează în partea convențională, neradioactivă a unității", precizează centrala într-un comunicat.

Lucrări de reparație sunt în curs. Singura centrală nucleară bulgară dispune de două reactoare de fabricație rusă, cu o capacitate de 1.000 de megawați fiecare.

Patru foste reactoare, cu o capacitate de 440 de megawați fiecare, au fost închise în 2002 și 2006, sub presiunea Uniunii Europene (UE), din motive de securitate.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
22,24
Nori împrăștiați
Umiditate:46 %
Vint:4,12 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău