Un proiect lege pentru modificarea Constituției a fost propus pentru consultări publice

  • 12 Octombrie 2019 10:57
Un proiect lege pentru modificarea Constituției a fost propus pentru consultări publice

Un proiect lege pentru modificarea Constituției și care vizează termenul inițial de numire și selectarea judecătorilor Curții Supreme de Justiție, precum și concretizarea rolului Consiliului Superior al Magistraturii în procesul de autoadministrare a sistemului judecătoresc, componenței și competențelor acestuia, a fost propus pentru consultări publice.

Modificările propuse se referă la faptul că judecătorii vor fi numiți în funcție, până la atingerea plafonului de vârstă, de către președintele Republicii Moldova, la propunerea CSM. Judecătorii pot avea doar imunitate funcțională în condițiile legii. CSM care este garantul independenței autorității judecătorești, va fi consultat obligatoriu în procesul de bugetare al instanțelor judecătorești.

Potrivit Ministerului Justiției, proiectul de lege va consolida independența, responsabilitatea, imparțialitatea, eficiența și transparența sistemului judecătoresc.

Un proiect de lege pentru modificarea Constituției similar în partea ce ține de reforma sistemului judecătoresc a fost înregistrat în Parlament în ianuarie 2018. „Din considerentul neadoptării Legii constituționale timp de un an de la prezentarea inițiativei de modificare, propunerea a fost declarată nulă”, se arată într-un comunicat de presă al instituției.

Proiectul legii constituționale a fost avizat de Comisia de la Veneția.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
19,96
Cer senin
Umiditate:62 %
Vint:1,54 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău