Un proiect care vine să ajute persoanele cu autism, lansat la Chișinău

  • 23 August 2022 16:20
Un proiect care vine să ajute persoanele cu autism, lansat la Chișinău

Un proiect care vine să crească disponibilitatea serviciilor pentru persoanele cu tulburări de spectru autist și tulburări genetice în Moldova a fost lansat astăzi de Asociația Obștească SOS Autism. Proiectul presupune identificarea nevoilor și lacunelor în cadrul legislativ privind autismul și tulburări genetice rare, procurarea diverselor teste de diagnostic, deschiderea două a centre similare ca SOS Autism la Bălți și la Comrat. De asemenea vor fi instruite specialiști în domeniu. Despre aceasta a anunțat Aliona Dumitraș, director executiv al Asociației SOS Autism, la prezentarea proiectului „Asistență Copiilor cu tulburări de spectru autist (TSA) și alte afecțiuni genetice din Republica Moldova II”, transmite IPN.

Potrivit directorului Asociației, numărul oficial de persoane cu tulburări de spectru autist din Moldova este mic din cauză că nu există instrumente necesare de diagnosticare, mai ales în regiuni. Lipsește screening-ul de diagnostic ADOS-2, care ar putea fi procurat de către stat.

Asociația propune ca toate aspectele ce țin de intervenția timpurie, diagnoza medicală, terapia comportamentală ABA să fie reflectare de cadrul legislativ „Diagnosticul copilului cu autism crește foarte vertiginos, de aceea ne-am propus să facem o cercetare în statistică și să arătăm statului că noi suntem. Această cercetare este bază a Legii autismului. Mizăm că statul va prelua cadrul aprobării acestei legi”, a menționat Aliona Dumitraș, care este și părinte a unui copil cu autism.

Mariana Budaianu, președintele Asociației Obștești „Sprijin și Speranță” din orașul Ungheni și mama unui copil diagnosticat cu autism, spune că este foarte complicat și costisitor să le asiguri terapia de care au nevoie. „Este foarte greu să accepți că copilul tău are o problemă. Succese avem, dar sunt minime. El are un potențial foarte mare, dar nu este dezvoltat din cauză că nu beneficiază de terapiile respective. Am fost nevoiți să venim pe o perioadă la Chișinău ca să facem terapia ABA, deoarece în Ungheni nu sunt asemenea centre, dar din motivul că nu am putut să o achităm, ar trebui să revenim înapoi la Ungheni. La moment primim o pensie de invalidate de 1600 de lei”, a spus Mariana Budaianu.

„Este binevenit un proiect de ajutor pentru părinți la o etapă cât mai timpurie, atunci când pot fi diagnosticați sau testați copiii. Când apelăm la diverse programe din cadrul municipiului Chișinău, am insistat să punem mai mult accent pe programe sociale, pe programe pentru copilași. Ne dorim ca acest program să ajungă la nivel de stat și să fie cât mai mult finanțat din bugetul municipal, local, național, astfel ca părinții să simtă acest suport”, a spus Aliona Doroș, consilier municipal și mama unui copil cu tulburări de spectru autist.

Katerina Silhankova, diplomatul pentru cooperarea de dezvoltare și comerț din cadrul Ambasadei Republicii Cehe, a menționat că Republica Cehă a început să susțină această inițiativă în 2018, când a fost lansată prima fază a proiectului.  Au fost obținute mai multe succese, dar au mai rămas probleme care trebuie fi rezolvate, de aceea a fost lansată a două fază a proiectului.

Proiectul „Asistență Copiilor cu tulburări de spectru autist (TSA) și alte afecțiuni genetice din Republica Moldova II” este continuarea unui proiect finanțat de Agenția Cehă pentru Dezvoltare prin partenerii proiectului ADRA Czech Republic, ADRA Moldova. Valoarea proiectului este 570 de mii de euro.




Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
17,74
Cer senin
Umiditate:64 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău