Un program de promovare a educației de calitate și a oportunităților de învățare în Rep. Moldova a fost lansat astăzi. UE va sprijini programul cu 10 milioane de Euro

  • 28 Martie 13:42
Un program de promovare a educației de calitate și a oportunităților de învățare în Rep. Moldova a fost lansat astăzi. UE va sprijini programul cu 10 milioane de Euro

Un program de promovare a educației de calitate și a oportunităților de învățare în Rep. Moldova a fost lansat astăzi, 28 martie, la Chișinău, cu suportul financiar al Uniunii Europene care a oferit în acest scop 10 milioane de euro. Potrivit oficialilor de la Chișinău, acest proiect va contribui la fortificarea sistemului de învățământ, astfel încât fiecare copil să învețe într-un mediu pozitiv, modern și inclusiv, transmite Radio Chișinău.

Proiectul are multiple aspecte cheie, printre care se numără formarea a o mie de mentori funcționali în sistemul educațional începând cu luna septembrie. Totodată, vor fi procurate autobuze pentru a asigura accesul la educație de calitate pentru fiecare copil, a declarat Ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun:

Este un proiect mare și important, de 10 milioane de euro. Ne-am stabilit obiectivul să avem 1.000 de mentori funcționali în sistem începând cu luna septembrie, iar proiectul vine  atât cu suport metodologic, cu asistență tehnică, cât și cu acoperirea costurilor pentru acești mentori în primele 6-9 luni de activitate, o contribuție foarte generoasă din partea UE. La fel, acest proiect ne va ajuta să implementăm școlile model, acea rețea pe care ne-am propus să o creăm. Vom face investiții în zece instituții de învățământ, ceea ce ne va apropia de obiectivul nostru general, de a ajunge la 70 de milioane de euro învestiți în această rețea. La fel, din acest proiect vor fi procurate autobuze, ca să asigurăm accesul la educația de calitate pentru fiecare copil”, a declarat Dan Perciun.

Ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, Janis Mazeiks, a evidențiat procesul impresionant de modernizare a sistemului de învățământ din Rep. Moldova și contribuția semnificativă a blocului comunitar în acest sens. Diplomatul a mai spus că aceasta este una dintre cele mai mari inițiative ale Uniunii Europene în ultimii ani:

„Sprijinul UE pentru educație și cercetare este pus la dispoziția Rep. Moldova prin programe renumite, cum ar fi Erasmus plus și Erasmus Europa. Aceste programe oferă oportunități de cooperare a profesorilor, elevilor și studenților din Moldova cu instituțiile europene, facilitează schimburile și recunoașterea diplomelor peste hotare. Capitalul uman, educația și competența sunt acum mai mult ca oricând în centrul eforturilor noastre comune, ele devin cheia în calea integrării europene pe care a ales-o Moldova”, a spus Janis Majeiks.

Reprezentanta UNICEF în Rep. Moldova, Maha Damaj, a subliniat importanța creării unor școli moderne care promovează colaborarea și coeziunea socială, asigurând accesibilitate tuturor elevilor:

În acest program UNICEF este mândru să susțină instruirea profesorilor prin înființarea institutului național pentru educație. Competențele digitale ale profesorilor vor fi îmbunătățite și acest lucru se va alinia cu cadrul European pentru competențele digitale în educație, iar asta vine mână în mână cu standardele noastre pentru dezvoltarea personală continuă. Vom lucra împreună pentru a reforma centrul Republican pentru asistență psihopedagogică  prin implementarea și elaborarea unor elemente interne îndeosebi pentru copii cu nevoi speciali, ca aceștia să fie integrați în educație”, a punctat Maha Damaj.

Programul „Promovarea educației de calitate și a oportunităților de învățare pe parcursul vieții pentru toți” finanțat de Uniunea Europeană, este implementat de către UNICEF și PNUD Moldova împreună cu Ministerul Educației și Cercetării în perioada 2024 – 2027.  

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:72 %
Vint:2,06 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
12
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău