Un program de inteligență artificială al Google detectează cancerul mamar mai bine decât medicii

  • 02 Ianuarie 2020 09:32
Un program de inteligență artificială al Google detectează cancerul mamar mai bine decât medicii

Un program de inteligență artificială dezvoltat de Google a reușit să aibă rezultate mai bune decât medicii în detectarea cancerului de sân, scrie Mediafax.ro.

Software-ul dezvoltat de Google Health a avut un procentaj mai bun în identificarea cancerului mamar decât radiologiștii și medicii care au consultat aceleași radiografii, informează The Telegraph. Programul de inteligență artificială a fost dezvoltat de Google Health alături de DeepMind, Cancer Research UK Imperial Centre, Royal Surrey County Hospital și Universtitatea din Northwestern.

Programul de inteligență artificială a fost testat în două etape. Mai întâi i s-au prezentat mamografii anonimizate de la peste 76.000 de femei din Marea Britanie și peste 15.000 de femei din Statele Unite ale Americii. Apoi, procesul a fost reluat la o scală mai mică: 25.000 de mamografii din Marea Britanie și alte 3.000 din Statele Unite ale Americii.

Rezultatul a fost că programul de inteligență artificială a reușit să reducă cu 1,2% rezultatele "fals pozitiv" și cu 2,7% rezultatele "fals negativ" în Marea Britanie. În Statele Unite, s-au redus cu 5,7% rezultatele "fals pozitiv" și cu 9,4% cele de "fals negativ".


Potrivit celor care au condus studiul, rezultatele înregistrate de programul de inteligență artificială sunt cu atât mai impresionante cu cât software-ului i-au fost prezentate doar simple mamografii, în timp ce medicii au avut la dispoziție întreg istoricul medical al pacientelor, precum și alte date personale care să-i ajute în luarea deciziilor.


"Echipa noastră este foarte mândră de modul în care a decurs acest experiment. Rezultatele ne arată că suntem pe drumul cel bun în dezvoltarea unei 'unelte' care poate ajuta medicii să descopere și să identifice cancerul de sân cu o foarte mare acuratețe", a declarat Dominic King, șeful echipei Google Health din Marea Britanie care a dezvoltat software-ul.

Sursa:Mediafax.ro

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
8,85
Ploaie de intensitate mică
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
9
Mon
8
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău