Un program de granturi, în valoare de cinci milioane de dolari, în sprijinul întreprinderilor mici și mijlocii, a fost lansat în Republica Moldova cu suportul Băncii Mondiale

  • 11 Iulie 2023 13:40
Un program de granturi, în valoare de cinci milioane de dolari, în sprijinul întreprinderilor mici și mijlocii, a fost lansat în Republica Moldova cu suportul Băncii Mondiale

Un program de granturi în sprijinul întreprinderilor mici și mijlocii din Republica Moldova a fost lansat astăzi, 11 iulie, cu suportul Băncii Mondiale. Proiectul, în valoare de 5 milioane de dolari, este destinat stimulării exporturilor și urmează a fi implementat de Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului, transmite Radio Chișinău.

Programul va oferi suport pentru cel puțin 200 de companii în diversificarea  piețelor de desfacere, spune ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba.

„(În Rep. Moldova n.r.)Avem o piață mică de desfacere. Din acest motiv există o limită de creștere. Astfel, pentru un antreprenor care ajunge la nivelul de maturitate, rețeta succesului este să iasă în afară, să cucerească noi piețe și noi consumatori, să ofere produse de înaltă calitate consumatorilor din marea piață europeană, în primul rând, dar și din alte piețe”, a spus Alaiba.

Banca Mondială este gata să sprijine, în continuare, Rep. Moldova, în urma angajamentului de lungă durată, asumat cu Guvernul Rep. Moldova în sprijinirea Întreprinderilor Mici și Mijlocii (IMM), a spus directoarea de țară a Băncii Mondiale în Rep. Moldova, Inguna Dobraja. Potrivit ei, calitatea produselor exportate și a celor care rămân pe piața locală urmează să fie aceeași.

Este important pentru Rep. Moldova să producă marfă de calitate înaltă. Este un criteriu esențial pentru a ajunge pe piețele internaționale, a menționat Inguna Dobraja.

„Este important să susținem produsele care sunt de o calitate înaltă și ajung să fie exportate. Sunt foarte bucuroasă că prin lansarea acestui proiect, întreprinderile mici și mijlocii vor continua să beneficieze de sprijin pentru a exporta, de cunoștințele necesare, tehnologii potrivite și deschiderea pieței”, a menționat Dobraja.

Antreprenorii vor putea beneficia de granturi în valoare de până la 600 de mii de lei. Banii vor putea fi utilizați atât pentru echipamente și utilaje, cât și pentru servicii de creștere a vizibilității companiei, a anunțat directorul ODA, Dumitru Pîntea.

„Componenta de suport financiar pentru exportatori vine să-i susțină cu granturi de până la 600 de mii de lei pe cei care exportă deja sau care doresc și au potențial de a exporta. Granturile de 600 de mii de lei vin după formula 1+1. Antreprenorul vine cu o contribuție proprie de 600 de mii de lei, iar ODA, din resursele Băncii Mondiale, vine cu o sumă nerambursabilă, la fel în valoare de 600 de mii de lei”, a spus Pîntea.

Pentru a participa la program, micii antreprenori urmează să prezinte online proiectul investițional pentru care urmează a fi obținută finanțarea. Viitorii exportatori pot accesa site-ul ODA pentru a afla mai multe detalii referitor la condițiile de eligibilitate.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir
Meteo Chișinău
9,24
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:1,03 m/s
Thu
17
Fri
18
Sat
15
Sun
16
Mon
17
Arhivă Radio Chișinău