Un prim soldat rus a fost găsit vinovat de crime de război în Ucraina

  • 18 Mai 2022 16:12
Un prim soldat rus a fost găsit vinovat de crime de război în Ucraina

Vadim Șișmarin, primul soldat rus judecat pentru crime de război în Ucraina a pledat vinovat miercuri, recunoscând toate acuzațiile împotriva sa, anunță AFP, potrivit hotnews.ro.

Întrebat dacă recunoaște „fără rezerve” toate faptele, inclusiv acuzațiile de crimă de război și crimă premeditată, Șișimarin, un sergent în vârstă de 21 de ani, a răspuns „da”, potrivit sursei citate

Procesul a început la ora 14:00 la tribunalul districtului Solomiansky din Kiev, soldatul rus fiind acuzat de uciderea unui bărbat de 62 de ani pe 28 februarie, în nord-estul Ucrainei.

Acuzat de crime de război și omor premeditat, militarul, originar din Irkutsk, în Siberia, riscă închisoarea pe viață.

Crima de care este acuzat soldatul rus

Procurorii ucraineni l-au acuzat pe Șișimarin că a ucis un bărbat neînarmat care mergea pe bicicletă pe marginea unui drum în localitatea Ciupohovka. După un atac al armatei ucrainene, coloana din care făcea parte militarul a fost distrusă, iar inculpatul, în compania altor patru militari, a fugit într-un vehicul civil sechestrat cu forța.

La sosirea acestora la Ciupahovka, în regiunea Sumî, ei au văzut pe drum un bărbat care vorbea la telefon.

Șișimarin i-a tras în cap cu un pistol-automat Kalașnikov pentru a-l împiedica să comunice forțelor ucrainene despre prezența lor. Bărbatul a murit pe loc la doar câteva zeci de metri de casa lui, potrivit procurorului general al Ucrainei.

La începutul lui mai, autoritățile ucrainene au anunțat arestarea lui fără a oferi detalii, publicând o înregistrare video în care Vadim Șișimarin spunea că a venit să lupte în Ucraina pentru "a-și susține financiar mama".

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău