Un presupus jihadist arestat în Sidney plănuia atacuri ''de tip gherilă'' în Australia

  • 04 Iulie 2019 10:41
Un presupus jihadist arestat în Sidney plănuia atacuri ''de tip gherilă'' în Australia

Un presupus jihadist arestat în Sidney intenționa să creeze o bază a Statului Islamic (SI) într-o zonă montană de la periferia respectivului oraș australian și să încurajeze luptători să efectueze atacuri "de tip gherilă", relevă documente judiciare citate de EFE, preluat de Agerpres.

Isaak el Matari, reținut marți, alături de alți doi bărbați, într-o operațiune antiteroristă, a fost acuzat joi la Curtea Supremă din Parramata, la vest de Sidney, de planificare de atacuri teroriste și apartenență la gruparea SI, informează canalul ABC.

Suspectul, în vârstă de 20 de ani, autoproclamat comandant general al SI în Australia, era supravegheat de autoritățile australiene de mai multe luni după revenirea dintr-o călătorie în Liban.

Poliția australiană a indicat, în documentele prezentate la tribunal, că el Matari a declarat că este membru al SI și că încerca să importe arme și explozibil în Australia.

Acuzatul avea în vedere să creeze o bază pentru gherilă în Munții Albaștri, la circa 100 km vest de Sidney.

El preconiza de asemenea să plece spre Pakistan, de unde să treacă în Afganistan pentru a se alătura grupării jihadiste.

Alt suspect arestat marți, identificat ca Radwan Dakkak, 23 de ani, a fost acuzat de apartenență la SI, în timp ce un al treilea bărbat, al cărui nume nu a fost dezvăluit, dar este asociat cu Dakkak și el Matari, a fost acuzat de fraudă și eliberat provizoriu.

Autoritățile australiene au crescut nivelul de alertă teroristă în septembrie 2014 și au aprobat de atunci o serie de legi antiteroriste pentru a preveni atentate.

Australia a înregistrat patru acțiuni violente în acest interval, iar forțele de securitate au dejucat peste zece planuri privind comiterea unor atentate și au arestat peste 70 de persoane în mai multe operațiuni.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
19,4
Nori împrăștiați
Umiditate:72 %
Vint:5,66 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău