Un post TV a fost sancționat pentru prezentarea de informații neverificate și avertizat public pentru inexactitate în reflectarea știrilor

  • 26 Septembrie 2023 16:40
Un post TV a fost sancționat pentru prezentarea de informații neverificate și avertizat public pentru inexactitate în reflectarea știrilor

ORIZONT TV a fost amendat cu 8 000 de lei în ședința de vineri a Consiliul Audiovizualului, pentru că a prezentat informații neverificate în știri și nu a dat rectificări despre subiectele difuzate. Totodată, postul a fost sancționat cu avertizare publică, deoarece nu a asigurat exactitatea, corectitudinea și echilibrul diferitor opinii în reflectarea desemnării noii componențe a Comitetului Executiv al UTA Găgăuzia.

În două subiecte de știri din 16 și 21 august 2023, ORIZONT TV a difuzat informații neverificate, care nu au reflectat o a doua opinie, fapt care poate induce în eroare publicul și poate distorsiona realitatea. Furnizorul a fost sancționat cu 8 000 de lei.

 În principalul buletin informativ al serii din 16 august 2023, a fost prezentat subiectul ,,Drum nou – primul proiect realizat de echipa Evgheniei Guțul în municipiul Comrat” privind proiectele de infrastructură din regiunea găgăuză. Moderatoarea a menționat că: „În comuna Svetlîi din municipiul Comrat, echipa noului bașcan al Găgăuziei, Evghenia Guțul, a deschis primul proiect de infrastructură din regiune promis în campania electorală”.

Pe 21 august 2023, a fost difuzat reportajul „Ilan Șor a anunțat proiectul Satul moldovenesc”, în care au fost prezentate acțiunile echipei Șor, printre care s-ar număra și lucrările din comuna Svetlâi. Reporterul a spus că imediat ce a fost învestită în funcție bașcana Găgăuziei, echipa lui Ilan Șor a inaugurat primul proiect de infrastructură din regiune, în comuna Svetlâi și a finalizat alte proiecte în satul Bugeac, r. Comrat, în Etulia, în Burghelea din comuna Ișcălău, r. Fălești și în satul Stolniceni, r. Edineț.

În știre s-a făcut referire la autoritățile publice locale din raionul Orhei, care ar fi amintit că echipa lui Ilan Șor a realizat proiecte de infrastructură, fără a fi citat vreun reprezentant al Consiliului Raional Orhei. În schimb, au fost prezentate declarațiile mai multor localnici care și-au exprimat susținerea față de bașcan. Din știrile ORIZONT TV reiese că reprezentanții administrației publice nu au participat nici la inaugurarea proiectului din localitate și nici nu au făcut declarații pe marginea celor realizate. Drept surse de finanțare au fost amintite fondurile locale și donațiile unor sponsori necunoscuți, fără a fi probată veridicitatea informației

Într-un articol din 23 august 2023 al Ziarului de Gardă, s-a menționat că reprezentanții primăriei comunei Svetlâi au declarat că de reabilitarea celor două străzi din localitate s-a ocupat o companie din Republica Moldova și au solicitat bașcanei, Evghenia Guțul, să nu facă publicitate Partidului Politic „Șor” și lui Ilan Șor.

În consecință, reportajele au fost realizate fără a verifica informațiile difuzate, iar după apariția în spațiul public a informațiilor contrare celor difuzate, serviciul media nu a prezentat rectificările necesare în cadrul următoarelor buletine de știri, astfel, s-a atestat lipsa informării corecte și a bunei-credințe din partea furnizorului în prezentarea informațiilor de interes public.

ORIZONT TV fost avertizat public pentru că în subiectul „Deputații nu au aprobat componența și structura viitorului Comitet Executiv” din principalul buletin informativ „Știri” din 4 august 2023, nu a prezentat sursa privind numărul oamenilor participanți la un protest din UTA Găgăuzia. În programele informative exactitatea și corectitudinea sunt esențiale, iar relatările trebuie să provină din surse sigure și suficient documentate sub aspect factologic. Lipsa surselor de documentare face ca informația prezentată publicului să fie subiectivă.

În debutul și pe parcursul subiectului, prezentatoarea a menționat că sute de protestatari s-au adunat la Comrat în fața sediului Adunării Populare, cerând să fie aprobată componența Comitetului Executiv al Găgăuziei, propusă de Evghenia Guțul.

Totodată, ORIZONT TV nu a prezentat opiniile contra-protestatarilor. Astfel, nu a fost asigurată reflectarea echilibrată a diferitor poziții asupra respingerii Comitetului Executiv propus de Evghenia Guțul. Pentru susținerea noului bașcan s-au expus 3 deputați ai Adunării Populare, 2 protestatari și Evghenia Guțul. În același timp, poziția privind motivele respingerii Comitetului Executiv propus de Guțul, a fost reflectată doar în afirmațiile președintelui Adunării Populare a Găgăuziei, Dmitrii Constantinov, care au avut o durată de 21 sec. din 4 min. 34 sec. cât a durat știrea.  

Exigențele de bază ale informării corecte în buletinele de știri se asigură prin prezentarea credibilă și imparțială a evenimentelor, cu reflectarea echilibrată a diferitor opinii. Subiectul privind desemnarea componenței Comitetului Executiv al UTA Găgăuzia este unul de interes public și trebuia documentat și reflectat cu prezența echilibrată a mai multor puncte de vedere,  pentru a asigura formarea unei imagini complexe și informarea corectă a consumatorilor.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:69 %
Vint:1,54 m/s
Thu
17
Fri
18
Sat
15
Sun
15
Mon
18
Arhivă Radio Chișinău