Un pluton de militari urmează să fie detașați într-o misiune de pacificare în Liban. Viorel Cibotaru: R.Moldova ar trebui să-și extindă această ambiție de a participa în diferite misiuni
-
03 Noiembrie 2021 13:22
Republica Moldova intenționează să detașeze, începând cu luna august 2022, o misiune de pacificatori în Liban, potrivit unui proiect de hotărâre a Parlamentului ce urmează a fi examinat astăzi în ședința Guvernului. Un pluton de militari moldoveni urmează să fie încadrat în Forțele Interimare ale Națiunilor Unite în Liban, țară care face față urmărilor războiului cu Israelul.
În misiunea de pacificare din Liban participă 10.500 de „căști albastre” din 41 de state, iar Rep. Moldova va deveni a 42-a țară implicată în această misiune de menține a păcii. Plutonul format din 20 de militari moldoveni își va desfășura misiunea în componența forțelor militare italiene, care sunt dislocate în partea îndepărtată de sud-vest a Libanului.
Fiecare militar moldovean va primi o indemnizație zilnică în valoare de 70 de dolari, bani care vor fi acoperiți parțial de ONU. Militarii moldoveni vor fi antrenați, pe perioade a câte jumătate de an, la paza obiectivelor militare și vor patrula zona de responsabilitate, a comunicat pentru Radio Chișinău colonelul Anatolie Zavtur din cadrul Marelui Stat Major al Armatei Naționale.
„Începând cu luna august, în 2022, este planificată detașarea lor. Rotația este prevăzută o dată la șase luni. Dar vom fi gata, dacă va fi necesar, sau să prelungim detașarea sau să o scurtăm, în dependență de situație. De bază rotația este prevăzută timp de șase luni, pe principiul contingentului din Kosovo.”, a declarat Anatolie Zavtur.
Directorul Institutului European de Studii Politice, Viorel Cibotaru, fost ministru al Apărării, a declarat pentru Radio Chișinău că decizia de a delega o misiune de pacificatori în Liban fusese blocată de guvernările anterioare. Viorel Cibotaru mai crede că Rep. Moldova ar trebuie să devină mai activă în detașarea misiunilor de pacificare:
„Este o bună lansare a Rep. Moldova în acest tip de operațiuni. Cred că Rep. Moldova ar trebui să-și extindă această ambiție de a participa în diferite (misiuni). Propuneri sunt multe, inclusiv și în cadrul altor organizații internaționale, cum ar fi Uniunea Europeană. Noi avem un acord semnat în 2012 cu UE privind participarea comună în operațiuni de menținere a păcii și salvare-deblocare.”, a spus Viorel Cibotaru.
Rep. Moldova participă în misiuni de pacificare internaționale începând cu anul 1997. Până acum, militarii moldoveni au fost antrenați într-o serie de misiuni de pacificare sub egida OSCE, NATO și Națiunile Unite. Din anul 2014, un contingent de militari al Armatei Naționale este detașat în Kosovo.