Un pahar cu apă înaintea mesei de sărbătoare va reduce din consumul de alimente

  • 29 Decembrie 2016 11:16
Un pahar cu apă înaintea mesei de sărbătoare va reduce din consumul de alimente

Un pahar cu apă înaintea mesei de sărbătoare va reduce din consum și astfel se vor evita excesele alimentare. Apa trebuie băută cu 15-30 de minute înainte de masă. Solicitată de IPN, nutriționista Victoria Ursu a dat câteva recomandări pentru a evita tulburările de digestie.

„Masa de sărbătoare o vom începe cu salate din crudități. Fiind bune surse de fibre dietetice și substituente pentru alimentele cu carbohidrați, ne vor ține sătui și ne vor reduce pofta de mâncare”, a menționat nutriționista.

Pentru masa de sărbătoare trebuie alese maximum cinci tipuri de bucate, două dintre care trebuie să fie din crudități, două aperitive și o proteină ușoară. „Pe toate le vom savura în voie, mestecându-le bine”, a spus Victoria Ursu.

Sunt incompatibil de consumat două sau mai multe surse de proteine concentrate, de exemplu: carnea și brânza, ouăle și peștele. De asemenea, trebuie evitată combinația dintre amidon, grăsimi și zahăr. În timpul mesei trebuie evitate fructele, pâinea albă, pizza cu salam, vinul cu desert. Pentru starea de bine, între mese trebuie să se facă o pauză de 1,5-2 ore.

Potrivit nutriționistei, deși este elastic, stomacul nu e un sac fără fund și nu trebuie umplut excesiv. „Asta ar însemna că vom consuma doi pumni de mâncare. Această cantitate reprezintă aproximativ 2/3 din volumul stomacului, 1/3 trebuind să rămână liberă pentru ca digestia să se desfășoare în condiții optime”, a mai spus nutriționista.

La mesele de sărbătoare, trebuie să fie evitate sau reduse la minim cantitățile de carbohidrați simpli, cum ar fi dulciurile și patiseria, asocierile grele de alimente, băuturile carbogazoase și alcoolul.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
26,24
Cer senin
Umiditate:27 %
Vint:6,17 m/s
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
20
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău