Un pachet de modificări legislative, prin care se dorește reducerea birocrației în domeniul economic, a fost anunțat astăzi de către Ministrul Economiei, Dumitru Alaiba

  • 05 Decembrie 2022 18:03
Un pachet de modificări legislative, prin care se dorește reducerea birocrației în domeniul economic, a fost anunțat astăzi de către Ministrul Economiei, Dumitru Alaiba

Un pachet de modificări legislative, prin care se dorește reducerea birocrației în domeniul economic, a fost anunțat astăzi de către Ministrul Economiei, Dumitru Alaiba. El a declarat într-o conferință de presă că prin aceste modificări autoritățile își propun diminuarea corupției și ușurarea muncii antreprenorilor, transmite Radio Chișinău.

„Astăzi o să anunțăm un pachet de modificări regulatorii prin care vrem să reducem drastic barierele birocratice, să diminuăm povara administrativă, să eliminăm cerințe și «hârțoage», deseori inutile, care sunt inclusiv o sursă de corupție, dar și o sursă de nervi și timp pierdut din partea a cel puțin 40.000 de antreprenori din țara noastră. Astfel, vom oferi antreprenorilor mai mult spațiu să se dezvolte, să crească, să se concentreze pe dezvoltarea afacerilor, nu pe conformarea cu regulile deseori depășite de timp”, afirmă Dumitru Alaiba.

Conform modificărilor propuse, evidența zilnică a orelor de muncă va fi opțională, vor fi excluse amenzile pentru antreprenorii ce activează mai puțin de trei ani, iar verificările inspectorilor vor fi anunțate. Vor fi efectuate doar controale consultative, iar excepție vor face cazurile grave și repetate. În timpul verificărilor va fi posibilă înregistrarea video și audio a inspectorilor, lucru care acum nu este permis.

De asemenea, conform proiectului, va fi exclusă obligativitatea utilizării doar a cursului BNM pentru salariile stabilite în valută și vor fi permise cursurile altor bănci agreate de părți.

Va fi exclus „Pașaportul albastru” în domeniul alimentației publice și înlocuit cu o adeverință eliberată de medicul de familie. Examinările se vor putea face în orice instituție medicală din țară, nu doar în trei centre, așa cum este în prezent.

Proiectul urmează să fie discutat în cadrul consultărilor publice pentru îmbunătățirea documentului, după care va fi propus spre aprobare Guvernului și promovat în regim prioritar în Parlament, a spus Dumitru Alaiba.  

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
-0,6
Cer senin
Umiditate:74 %
Vint:3,09 m/s
Sat
0
Sun
-2
Mon
-2
Tue
-2
Wed
-2
Arhivă Radio Chișinău