Un oraș vechi de 12.000 de ani din Turcia ar putea dispărea sub ape din cauza unui baraj. Totul depinde acum de Erdogan

  • 09 Ianuarie 2019 14:50
Un oraș vechi de 12.000 de ani din Turcia ar putea dispărea sub ape din cauza unui baraj. Totul depinde acum de Erdogan

Situat în partea de sud-est a Turciei, majoritar kurdă, orașul Hasankeyf, locuit de 12.000 de ani, ar putea să dispară în următoarele luni sub un lac artificial, consecință a barajului hidroelectric Ilsu, construit în aval de râul Tigru.

Șantierul Ilsu este o piesă centrală în cadrul Proiectului Anatoliei de Sud-Est (GAP), un plan de amenajare teritorială care vizează stimularea economiei acestei regiuni, mult timp neglijată de Ankara, bazată pe energie și irigații, potrivit AFP, citată de News.ro. 

Inginerii așteaptă undă verde din partea lui Recep Tayyip Erdogan pentru a închide ultima dintre cele trei porți ale barajului, un proces început în vara lui 2018. 

Contactată de AFP, societatea care gestionează apele (DSI), responsabilă cu barajele în Turcia, nu a comunicat un calendar. Dar presa anunță că acțiunea va fi îndeplinită în 2019. 

În fața acestei lucrări care va îneca orașul lor și o sută de sate, cei 3.000 de locuitori din Hasankeyf sunt împărțiți între furia contra sacrificiului care le este impus și nerăbdarea de a profita de renașterea economică promisă de Guvern. 

„Nepoții mei nu vor vedea unde am crescut, unde am trăit. Mă vor întreba, bunicule, de unde vii? Unde ai trăit? Ce voi face? Le voi arăta lacul?", se întreabă Ridvan Ayhan. Pensionar, Ridvan își dedică tot timpul și energia pentru a milita contra barajului în cadrul organizației „Menține Hasankeyf în viață", care include ONG-uri și aleși locali.  

Asirieni, romani, selgiucizi au trecut pe aceste teritorii, lăsând moștenire un patrimoniu excepțional, într-un sit care atrage turiști pentru miile de peșteri încă locuite până în anii 1970. „Este atâta istorie aici. La fiecare lovitură de târnăcop, întâlnim o civilizație diferită", spune Ridvan. „A distruge Hasankeyf, înseamnă să comiți o mare crimă"

Guvernul turc respinge aceste critici și susține că tot ceea ce face este pentru a salva monumentele sitului, între care multe au fost mutate prin intermediul unor operațiuni impresionante. Aceste mutări grandioase au transformat orașul într-un șantier. 

Inaugurând șantierul Ilisu în 2006, președintele Erdogan, pe atunci prim-ministru, a pomis că acest baraj, menit să devină al doilea cel mai mare din țară, va aduce „cel mai mare beneficiu" locuitorilor. În cadrul acestui proiect, „un nou Hasankeyf" este pe cale de a fi construit de cealaltă parte a fluviului, cu apartamente spațioase și un spital ultramodern.

În mai 2017, un mormânt de secol XV, a fost mutat pentru a face loc barajului. Monumentul Zeynel Bey, de 1.100 de tone, a fost ridicat pe o platformă cu roți. 

Includerea orașului Hasankeyf în zona specială de conservare în 1981 a venit însoțită de interzicerea de construcții care au ținut departe investitorii și a determinat ca mulți locuitori să părăsească așezarea. 

sursa: digi24

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
11,63
Nori împrăștiați
Umiditate:84 %
Vint:3,6 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
10
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău