Un om de știință din Hong Kong a dezvoltat o tehnologie de scanare a retinei pentru a identifica riscul de autism la copii

  • 15 Martie 2021 09:56
Un om de știință din Hong Kong a dezvoltat o tehnologie de scanare a retinei pentru a identifica riscul de autism la copii

Un om de știință din Hong Kong a dezvoltat o metodă de utilizare a învățării automate și a inteligenței artificiale pentru scanarea retinelor la copiii cu vârste de până la șase ani pentru identificarea timpurie a autismului sau a riscului de autism și speră să dezvolte un produs comercial anul acesta, relatează luni Reuters.

Scanarea retinei poate ajuta la îmbunătățirea depistării precoce și a rezultatelor tratamentelor pentru copii, a declarat Benny Zee, profesor la Universitatea Chineză din Hong Kong (CUHK).

"Importanța începerii unei intervenții timpurii constă în faptul că ei sunt încă în creștere, sunt încă în curs de dezvoltare. Deci există șanse mai mari de succes", a explicat Zee.

Metoda sa folosește o cameră de înaltă rezoluție cu un nou software care analizează o combinație de factori, inclusiv straturi de fibră și vase de sânge din ochi.

Tehnologia poate fi utilizată pentru a identifica copiii cu risc de autism și pentru a-i introduce în programele de tratament mai repede, a adăugat Zee.

Șaptezeci de copii au fost testați folosind această nouă metodă, 46 cu autism și 24 dintr-un grup de control. Tehnologia a reușit să identifice copiii cu autism în 95,7% dintre cazuri. Vârsta medie a copiilor testați a fost de 13 ani, cel mai tânăr având șase ani.

Descoperirile lui Zee au fost publicate în revista medicală EClinicalMedicine.

Specialiștii în autism au salutat descoperirile sale, însă susțin că există un stigmat uriaș, părinții refuzând adesea să creadă că micuții lor au autism chiar și atunci când există semne clare în acest sens.

"De multe ori, părinții vor refuza inițial să creadă", a declarat dr. Caleb Knight, care conduce un centru privat de terapie pentru autism.

"Dacă există un test medical sau un marker biologic ca acesta, el i-ar putea ajuta pe părinți să nu fie în negare perioade lungi de timp și, prin urmare, copilul să primească mai repede tratamentul necesar", a adăugat el.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,24
Cer senin
Umiditate:71 %
Vint:2,06 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
17
Wed
17
Arhivă Radio Chișinău