Un oficial german, aflat la Chișinău, a renunțat la întâlnirile cu reprezentanții Guvernului. „Nu este un semnal că vom neglija R. Moldova”

  • 03 August 2018 13:13
Un oficial german, aflat la Chișinău, a renunțat la întâlnirile cu reprezentanții Guvernului. „Nu este un semnal că vom neglija R. Moldova”

Republica Moldova nu se va dezvolta din punct de vedere economic dacă potențialii investitori nu vor avea convingerea respectării statului de drept. Însă, ceea ce se întâmplă actualmente aici demonstrează lipsa acestei premise. Declarația a fost făcută de secretarul de stat parlamentar al Ministerului Federal al Cooperării Economice și Dezvoltării din Germania, Maria Flachsbarth, în cadrul unei conferințe la Chișinău, cu tema: „Consolidarea încrederii în procesele democratice: provocări juridice și politice în Republica Moldova”.

Evenimentul a fost organizat la inițiativa Fundației Konrad Adenauer, Fundației Friedrich Naumann pentru Libertate și Institutului pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale „Viitorul”, transmite IPN.

„În calitate de secretar de stat pot să vă asigur că nu va exista o dezvoltare economică dacă potențialii investitori nu au convingerea că în Moldova există stat de drept. Cum ar putea veni investitori din Germania aici și eu să-i încurajez să o facă? Ce sfaturi să le dau, dacă există multe păreri divergente cu privire la statul de drept? Știm doar că aici sunt oameni harnici, care ar putea să lucreze”, a menționat oficialul german. Maria Flachsbarth a spus că nu pot fi „ascunse sub covor” toate faptele care trezesc suspiciuni cu privire la independența justiției. „Interesul nostru cel mai mare este să susținem R. Moldova, să o însoțim pe calea democrației, cred că este posibil să-i oferim această asistență. Dar oamenilor trebuie să le fie garantat dreptul la alegeri libere și corecte. Trebuie să existe partide libere de interese, orientate spre popor, nu spre interesele personale”, a declarat secretarul de stat parlamentar al Ministerului Federal al Cooperării Economice și Dezvoltării din Germania.

Maria Flachsbarth afirmă că instituțiile politice din Republica Moldova trebuie să respecte angajamentele cu privire la independența justiției și drepturile omului și trebuie să întreprindă toate măsurile pentru a respecta alegătorii în procesul electoral. Partidele politice și reprezentanții societății civile trebuie să fie în stare să colaboreze atunci când democrația și statul de drept este în pericol. „Spre regret, încrederea în politica în Republica Moldova este subminată din mai multe părți, inclusiv prin anularea netransparentă a alegerilor primarului general de Chișinău. Din punctul meu de vedere, se creează o neîncredere printre alegătorii din Republica Moldova. Cum pot ei să mai aleagă aceste persoane dacă  înțeleg că, indiferent ce decizie iau, cei de sus pot să facă ceea ce vor. Este absolut împotriva tuturor regulilor democratice”, a subliniat Maria Flachsbarth.

Oficialul german a adăugat că, pe lângă toate ilegalitățile de până acum, vine amnistia fiscală, suspiciunile că banii care au fost câștigați ilegal vor fi legalizați – acțiune care va lovi în fiecare cetățean sincer și corect. Maria Flachsbarth susține că toate motivele enunțate au dus la faptul că în vizita sa în Republica Moldova, din 2-3 august, a renunțat la întâlnirile oficiale cu reprezentanții Guvernului. „Nu este un semnal că vom neglija R. Moldova, dar că cei din UE, țările membre, au o anumită idee despre democrație și statul de drept”, a declarat oficialul german, reiterând că UE nu impune parteneriate. Poate doar face recomandări. Maria Flachsbarth a încurajat oamenii din Moldova să nu renunțe, să lupte pentru drepturile pe care le au.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
13,85
Nori împrăștiați
Umiditate:74 %
Vint:6,69 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău