Un oficial BCE, îngrijorat că proiectul de criptomonedă Libra ar putea submina puterile Băncii Centrale Europene

  • 02 Septembrie 2019 11:11
Un oficial BCE, îngrijorat că proiectul de criptomonedă Libra ar putea submina puterile Băncii Centrale Europene

O acceptare largă a criptomonedei Libra, proiect al rețelei sociale Facebook, ar putea submina capacitatea Băncii Centrale Europene de a stabili politica monetară, ceea ce reprezintă un risc potențial pentru blocul comunitar, a declarat, luni, Yves Mersch, membru al Comitetului executiv al BCE, preluat de Agerpres.

În luna iunie a acestui an, Facebook a anunțat că intenționează să introducă o nouă criptomonedă, denumită Libra, în cadrul strategiei sale de a se extinde pe segmentul plăților digitale. Facebook susține că Libra va fi susținută de active reale, precum depozite bancare și obligațiuni guvernamentale, în ideea de a fi mai stabilă decât alte criptomonede, ca de exemplu bitcoin.

"În funcție de nivelul de acceptare a Libra și de locul ocupat de euro în coșul său de valute, ar putea reduce controlul BCE asupra euro, ar putea afecta mecanismul de transmitere a politicii monetare prin afectarea poziției de lichiditate a băncilor din zona euro și submina rolul internațional al monedei unice, de exemplu prin reducerea cererii pentru euro", a spus Yves Mersch, la o conferință organizată luni la Frankfurt.

Proiectul rețelei sociale Facebook de a introduce o nouă criptomonedă, denumită Libra, a dat naștere la îngrijorări în rândul politicienilor americani și a determinat mai mulți guvernatori ai unor importante bănci centrale din Europa să avertizeze Facebook că trebuie să se aștepte la o mulțime de întrebări din partea autorităților de reglementare cu privire la Libra.

Până acum, marile bănci centrale s-au abținut să reglementeze monedele digitale, deoarece au eșuat anul trecut să ajungă la un acord cu privire la modul în care ar trebui făcut acest lucru și după ce au concluzionat că monedele digitale sunt prea mici pentru a pune în pericol sistemul financiar. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
13
Ploaie de scurtă durată
Umiditate:93 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
16
Mon
17
Tue
16

Curs oficial BNM 29 Mai 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.4009 -0.0936
USD 17.6277 -0.0665
RON 4.0060 -0.0184
UAH 0.6555 -0.0003
RUB 0.2486 -0.0011
Arhivă Radio Chișinău