Un oficial american confirmă sprijinul SUA pentru R. Moldova în investigarea furtului bancar

  • 19 Septembrie 2019 12:52
Un oficial american confirmă sprijinul SUA pentru R. Moldova în investigarea furtului bancar

Prim-ministrul Maia Sandu a dat asigurări la Washington că Guvernul de la Chișinău este determinat fără echivoc în restabilirea proceselor democratice în Republica Moldova. Declarația a fost făcută în cadrul unei întrevederi cu Tim Morrison, asistent special al președintelui SUA și membru al Consiliului Național de Securitate.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, Maia Sandu s-a referit la acțiunile realizate în acest scop: schimbări ale Codului electoral, reforma Procuraturii, inițierea anchetelor de investigare a schemelor de corupție, precum și finanțarea transparentă a partidelor politice. „Nu vom face compromisuri asupra reformelor cheie, inclusiv la selectarea unui procuror general independent. Sistemul trebuie curățat, chiar dacă opune multă rezistență”, a precizat Prim-ministrul.

Unul dintre subiectele cheie abordate a fost dosarul furtului din sistemul bancar. Premierul Maia Sandu a solicitat sprijinul autorităților SUA în investigarea schemelor de spălare a banilor și a furtului miliardului, precum și în capturarea celor vinovați și recuperarea bunurilor sustrase. Tim Morrison a dat asigurări de sprijinul și cooperarea deplină din partea forțelor de ordine din SUA, în special a Departamentului de Justiție. Oficialul a subliniat importanța statul de drept și a menționat că aceste persoane trebuie să fie aduse în fața legii dacă există dovezi că au fost implicate în activități infracționale.

Tim Morrison a exprimat sprijinul pentru parcursul pro-european al Republicii Moldova și a precizat că SUA respectă suveranitatea țării noastre și apreciază relațiile bune cu România și Ucraina.

Oficialii au confirmat angajamentul în consolidarea cooperării moldo-americane în domeniul apărării și al securității cibernetice.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chişinău
9,47 °C
câțiva nori
Umiditate:61 %
Vint:13,9 m/s
Tue
6 °C
Wed
10 °C
Thu
6 °C
Fri
3 °C
Sat
1 °C

Curs oficial BNM 24 Februarie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.2607 0.0742
USD 17.8258 0.0539
RON 4.0097 0.0029
UAH 0.7287 -0.0006
RUB 0.2763 -0.0023
Arhivă Radio Chișinău