Un oficial al Comitetului olimpic japonez susține desfășurarea Jocurilor de la Tokyo fără spectatori

  • 11 Iunie 2021 15:35
Un oficial al Comitetului olimpic japonez susține desfășurarea Jocurilor de la Tokyo fără spectatori

Kaori Yamaguchi, fostă campioană mondială de judo și membră în executivul Comitetului olimpic japonez (JOC), a declarat vineri că Jocurile de la Tokyo ar trebui să se desfășoare fără spectatori, pentru a asigura siguranța cetățenilor niponi și a acuzat organizatorii de utilizarea unui dublu standard, transmite Reuters, citat de AGERPRES.

Yamaguchi, medaliată cu bronz la categoria 52 kg la Seul, unde judo a apărut în programul olimpic ca sport demonstrativ, susține că guvernul japonez îi derutează pe oameni când le cere să stea acasă și impune stări de urgență în timp ce pregătește cel mai mare eveniment sportiv mondial.

Sondajele arată că majoritatea japonezilor se opun disputării Jocurilor Olimpice (23 iulie - 8 august) în acest an, îngrijorați de ritmul lent de vaccinare și de sosirea unui flux numeros de sportivi și oficiali din toată lumea. Japonia și-a închis frontierele pentru vizitatorii străini încă de la debutul pandemiei de coronavirus.

''Există teamă în inima fiecăruia, dacă lumea va începe să se deplaseze din nou în Japonia infectările s-ar putea răspândi din nou după ce s-a depășit apogeul și lumea poate trăi în siguranță din nou. Dacă vrem să limităm virusul și să fim atenți, aș spune disputarea Jocurilor fără spectatori'', a opinat Yamaguchi pentru Reuters, care este una din vocile singulare din lumea sportului nipon care critică deschis Jocurile Olimpice.

Olimpiada a fost deja amânată cu un an din cauza pandemiei de coronavirus, iar accesul străinilor la întrecerile olimpice este interzis, în timp ce Japonia pare că a reușit să controleze al patrulea val de infecții.

O decizie privind participarea spectatorilor autohtoni în arenele olimpice este așteptată la finele acestei luni, în timp ce pe 20 iunie urmează să fie ridicată starea de urgență din Tokyo și celelalte prefecturi cele mai populate.

Yamaguchi susține că ''organizatorii au evitat dialogul'' și că ''CIO pare să considere că opinia publică din Japonia nu este importantă''. Fosta judoka i-a acuzat pe premierul Yoshihide Suga și pe ministrul Jocurilor Olimpice, Tamayo Marukawa, că nu ''au explicat suficient'' populației de ce ar trebui să considere că Jocurile sunt ''sigure și întrunesc condiții de securitate''.

''Chiar dacă infecțiile s-au diminuat, ei cer oamenilor să fie atenți, să nu bea alcool, să nu iasă, dar în același timp spun: 'bucurați-vă de Jocuri' - așa că cetățenii sunt confuzi de acest dublu standard. Nu spun că lumea nu ar trebui să se distreze, dar vreau să avem această poziție: nu am câștigat încă lupta cu coronavirusul, suntem încă în pericol. La fel este și în sport, cel mai periculos moment este când crezi că ai câștigat. De obicei, atunci ești bătut'', a adăugat Yamaguchi.

Japonia a ținut sub control răspândirea pandemiei, dar a înregistrat totuși peste 760.000 cazuri de infectare cu COVID-19 și peste 13.600 de decese.

Circa 12% dintre japonezi au primit cel puțin o doză de vaccin, rata de imunizare fiind foarte mică comparativ cu cea din țările bogate.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
19,96
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:4,12 m/s
Fri
17
Sat
19
Sun
20
Mon
21
Tue
21
Arhivă Radio Chișinău