Un nou SONDAJ plasează în următorul Parlament, aproape la egalitate, pe PSRM și PAS

  • 19 Mai 2020 12:46
Un nou SONDAJ plasează în următorul Parlament, aproape la egalitate, pe PSRM și PAS

Dacă duminica viitoare în Moldova ar avea loc alegeri parlamentare în baza sistemului proporțional, în Parlament ar accede cu siguranță Partidul Socialiștilor (PSRM) și Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS). Acestea sunt rezultatele unui sondaj prezentat marți de CBS Research.

Potrivit agenției INFOTAG, pentru PSRM sunt gata să voteze 10,7% dintre respondenți, iar pentru PAS - 10,5%. PDM ar acumula 4,1%, pragul necesar fiind de 5%, "Partidul Nostru" (NP) și Platforma pentru Demnitate și Adevăr (Platforma DA) - câte 2,2%, Partidul Comuniștilor (PCRM) - 1,9%, Partidul Șor și Partidul Unității Naționale (PUN) - câte 1%.


Indicatorii mici se explică prin numărul mare de respondenți care nu ar participa la vot (18,1%) sau care sunt indeciși (46,1%).

Ținând cont de numărul alegătorilor deciși, PSRM ar obține 29,8%, PAS - 29,2%, PDM - 11,4%, PN și Platforma DA - câte 6,1%, iar PCRM - 5,3%. Celelalte partide ar obține mai puțin de 5%, necesare pentru a accede în Parlament.

Reprezentantul comunității WatchDog.MD, Valeriu Pașa, a remarcat că o mare importanță o are indicele înalt al incertitudinii alegătorilor, care coincide cu indicele interesului cetățenilor de a participa la alegeri.

Doar 45,6% dintre respondenți sunt absolut siguri că ar participa la vot, 10,9% sunt siguri, 6,8% cred că vor participa, 7,3% afirmă că probabil nu vor participa, iar 18,4% sunt siguri că nu vor merge la vot.

Expertul CBS Research, Vasile Cantarji, a subliniat că rezultatele sondajului reflectă situația la momentul colectării datelor. Opinia oamenilor a fost influențată de situația cu pandemia COVID-19, care a afectat negativ ratingul PSRM de de la guvernare.

CBS Research a efectuat sondajul la comanda WatchDog.MD în perioada 5-11 mai, prin telefon, pe un eșantion de 1003 respondenți. Marja de eroare este de 3,1%.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
13,85
Cer senin
Umiditate:70 %
Vint:3,6 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
12
Sat
14
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău