Un nou serviciu lansat la CNAS permite persoanelor care s-au aflat în concediu medical să afle când vor primi indemnizațiile

  • 13 Noiembrie 2019 11:53
Un nou serviciu lansat la CNAS permite persoanelor care s-au aflat în concediu medical să afle când vor primi indemnizațiile

Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS) stabilește indemnizațiile pentru incapacitate temporară de muncă în baza datelor din certificatele de concedii medicale, care sunt introduse și transmise de către instituțiile medicale prin intermediul Portalului certificatelor de concediu medical.

Pentru informarea cetățenilor, pe pagina web a Casei Naționale a fost plasat serviciul electronic ”Statutul certificatului de concediu medical”. Acest serviciu permite persoanelor să verifice statutul certificatul medical, și anume:

  • dacă datele din certificatul de concediu medical au fost prezentate de către instituțiile medicale;
  • dacă aceste date au fost examinate de către casa teritorială de asigurări sociale și indemnizația a fost stabilită ori s-a refuzat în stabilirea acesteia;
  • dacă mijloacele financiare pentru plata indemnizațiilor pentru incapacitate temporară de muncă au fost transferate pentru achitare prestatorilor de servicii de plată.

Pentru a verifica statutul certificatului de concediu medical este necesar doar de a completa seria și numărul sau numai numărul certificatului de concediu medical. În funcție de etapa de recepționare și prelucrare a datelor din certificatele de concediu medical pe ecran se reflectă statutele corespunzătoare.

Un nou serviciu lansat la CNAS permite persoanelor care s-au aflat în concediu medical să afle când vor primi indemnizațiile

În cazul în care datele din certificatul de concediu medical sunt transmise de către instituția medicală prin intermediul Portalului certificatelor de concediu medical Casei Naționale, pe ecran este reflectat mesajul: ”Datele din certificatul medical sunt recepționate și sunt în proces de examinare”.

Beneficiarului i se comunică mesajul ”Decizia de stabilire a indemnizației pentru incapacitate temporară de muncă este aprobată”, dacă datele din certificatul de concediu medical sunt prelucrate și în baza acestora a fost stabilită indemnizația pentru incapacitate temporară de muncă, care urmează să fie transferată spre plată.

CNAS precizează că plata indemnizațiilor se efectuează în luna următoare a lunii în care a fost aprobată decizia privind stabilirea indemnizațiilor pentru incapacitate temporară de muncă de către casele teritoriale.

După transferul mijloacelor financiare către prestatorii serviciilor de plată se va reflecta mesajul ”Indemnizația este transferată spre plată” și va fi indicat prestatorul de plată desemnat.

Dacă la recepționarea datelor din certificatul de concediu medical se constată că încă nu este declarat de către angajator venitul asigurat pentru luna precedentă perioadei concediului medical, din motiv că încă nu a survenit termenul de prezentare a declarației prevăzut de legislație, la verificarea statutului este reflectat mesajul ”În așteptarea calculului”. În acest caz, după apariția datelor privind venitul asigurat, informația din certificatul de concediul medical va fi examinată de către casa teritorială de asigurări sociale.

În cazul în care datele din certificatul de concediu medical încă nu au fost introduse în Portalul certificatelor de concediu medical de către instituția medicală este reflectat mesajul ”Nu au fost transmise datele din certificatul medical”.

Dacă instituția medicală a introdus informația din certificatul de concediu medical, însă din careva motive datele nu au fost acceptate spre examinare la ecran apare mesajul ”Datele din certificatul medical nu s-au acceptat” cu indicarea motivului.

În cazul în care la examinarea datelor din certificatul de concediul medical se constată, că persoana nu întrunește condițiile necesare pentru stabilirea indemnizației pentru incapacitate temporară de muncă, casa teritorială de asigurări emite decizie de refuz. În cazul dat este reflectat mesajul ”Este adoptată decizia de refuz în stabilirea indemnizației”.

sursa: bizlaw

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
33
Nori împrăștiați
Umiditate:41 %
Vint:4,1 m/s
Sun
25
Mon
25
Tue
22
Wed
18
Thu
19

Curs oficial BNM 04 Iulie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.4339 -0.0000
USD 17.2272 -0.0000
RON 4.0205 -0.0000
UAH 0.6337 -0.0000
RUB 0.2448 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău