Un nou program de extindere a grupelor de creșă, anunțat de Guvern pentru localitățile cu cel puțin 5000 de oameni

  • 01 Iulie 14:15
Un nou program de extindere a grupelor de creșă, anunțat de Guvern pentru localitățile cu cel puțin 5000 de oameni

Guvernul anunță un nou program de extindere a grupelor de creșă, valoarea totală fiind de 20 de milioane de lei. La acest program vor putea participa primăriile din localitățile care au cel puțin 5 mii de locuitori, transmite Radio Chișinău.

Ministerul Muncii și Protecției Sociale, în colaborare cu Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, a lansat un nou apel de finanțare pentru construcția sau amenajarea creșelor și dotarea acestora cu echipament. Primăriile pot depune dosarele la acest program până la finele lunii iulie curent, a anunțat ministrul Andrei Spânu.

„Valoarea maximă acoperită de Guvern este de 1,5 milioane de lei pentru un proiect. Perioada de implementare a proiectelor este până la finele anului 2024. La acest apel pot aplica primăriile care au până la 5 mii de locuitori. Bugetul alocat pentru acest apel este de 20 milioane de lei”, a spus Andrei Spînu.

Ministrul Alexei Buzu a precizat că în ultima perioadă au fost deschise 23 de grupe de creșă pentru copiii de până la 3 ani, în total 1600 de beneficiari, iar numărul urmează să fie dublat. Astfel, el a comunicat că Ministerul Educației va deschide alte 15 grupe de creșă, iar Ministerul Muncii și Protecției Sociale a mobilizat resurse pentru încă alte 10 grupe de creșă.

Ministrul Muncii, Alexei Buzu, a fost întrebat despre necesitatea acestui proiect, în contextul în care numărul nou-născuților în anul 2023 a fost în descreștere cu 11% față de anul 2022.

„Contrar mitului precum că Rep. Moldova peste tot se depopulează, avem localități care se dezvoltă. Avem localități unde numărul populației este în creștere, inclusiv a copiilor”, a declarat Alexei Buzu.

Programul național privind serviciile de îngrijire a copiilor cu vârsta până la trei ani țintește ca 28% din numărul total de copii cu vârsta de până la 3 ani să fie încadrați în creșe publice.

Autoritățile susțin că astfel un procent mai mare de părinți, în special femei, vor putea reveni mai rapid în câmpul muncii, mulți fiind nevoiți să stea acasă cu copii, din lipsă de creșe și locuri în grădinițe.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
35,24
Cer senin
Umiditate:23 %
Vint:5,14 m/s
Wed
24
Thu
21
Fri
22
Sat
23
Sun
25
Arhivă Radio Chișinău