Rusia își apropie trupele de Ucraina și își face rezerve de sânge, susține șeful Pentagonului

  • 17 Februarie 2022 15:59
Rusia își apropie trupele de Ucraina și își face rezerve de sânge, susține șeful Pentagonului

Statele Unite au observat că Rusia își constituie rezerve de sânge, își deplasează gradual trupele tot mai aproape de granița ucraineană și suplimentează numărul avioanelor de luptă în acea zonă, a declarat joi secretarul american al apărării, Lloyd Austin, care a negat din nou că până în prezent ar fi început retragerea parțială a trupelor ruse de acolo anunțată de Moscova.

''Îi vedem transferând acolo mai multe avioane de luptă și auxiliare. În vedem sporindu-și pregătirea în Marea Neagră. Îi vedem chiar stocând rezerve de sânge'', a spus șeful Pentagonului la sediul NATO din Bruxelles, transmite Agerpres.

''Eu însumi am fost soldat nu cu mult timp în urmă. Știu sigur că nu faci astfel de lucruri fără niciun motiv. Și cu siguranță nu le faci dacă te pregătești să împachetezi și să pleci acasă'', a argumentat el.

Lloyd Austin a descris drept ''îngrijorătoare'' ultimele incidente armate din estul separatist prorus al Ucrainei, unde o școală a fost atacată cu obuze, armata ucraineană și separatiștii acuzându-se reciproc că sunt în spatele atacului.

Kievul și Occidentul avertizează de mai multe săptămâni despre o posibilă invazie a Rusiei în Ucraina, ceea ce Moscova neagă.

Statele Unite au cerut vinerea trecută cetățenilor săi să părăsească teritoriul ucrainean în următoarele 24 până la 48 de ore, susținând că există o "posibilitate clară" ca Rusia să atace Ucraina în timpul Jocurilor Olimpice de iarnă, care se desfășoară până pe 20 februarie la Beijing. De asemenea, unele mass-media occidentale relataseră, invocând evaluări ale CIA-ului, că Rusia ar putea ataca Ucraina miercurea care a trecut.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a dezmințit joi o nouă relatare, a publicației Politico, conform căreia invazia va avea loc după 20 februarie. ''Se pare că o altă știre falsă a fost inventată. Sper că măcar voi și cu mine nu vom crede asemenea minciuni'', a declarat Peskov, adresându-se presei, potrivit agenției TASS.

Cât despre retragerea parțială a trupelor ruse de la granița ucraineană, anunțată de Moscova, dar care potrivit NATO nu a început, Peskov a spus că această retragere se va face, dar ea va lua timp.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
12,24
Câțiva nori
Umiditate:50 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău