Un nou polimer cu memorie ridică de 1.000 ori greutatea proprie

  • 02 Martie 2016 16:56
Un nou polimer cu memorie ridică de 1.000 ori greutatea proprie

Materialele cu memorie nu sunt ceva nou, dar de cele mai multe ori este nevoie de condiții deosebite pentru a se declanșa procesul de revenire la forma inițială.

Totuși, o echipă de cercetători de la Universitatea Rochester, condusă de profesorul de inginerie chimică Mitch Anthmatten, a creat un material care revine la forma inițială doar sub acțiunea căldurii corpului uman.

Materialul este un tip de polimer care poate fi programat să își mențină temporar o formă până în momentul în care căldura îl determină să revină la cea inițială. „Reglarea temperaturii este doar o parte a poveștii. Noi am creat aceste materiale pentru a stoca, de asemenea, cantități mari de energie elastică, pentru ca acestea să execute și acțiuni mecanice în timpul revenirii la forma inițială”, a declarat Anthmatten.

Polimerul cu memorie poate astfel să ridice un obiect cu greutatea de 1.000 de ori mai mare decât cea proprie. De pildă, o fâșie de polimer cu dimensiunile unui șiret cu masa de un gram ar putea ridica un litru de suc. Anthamatten spune că noul polimer ar putea avea o mulțime de aplicații în medicină precum suturi, piele artificială sau alte obiecte care își iau forma automat.

Sursa: www.stiintasitehnica.com

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
18,24
Cer senin
Umiditate:55 %
Vint:2,57 m/s
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
20
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău