Un nou plan de acțiuni R.Moldova – NATO a fost anunțat de Maia Sandu, după discuția cu John Bolton la Chișinău

  • 29 August 2019 09:47
Un nou plan de acțiuni R.Moldova – NATO a fost anunțat de Maia Sandu, după discuția cu John Bolton la Chișinău

Consilierul președintelui SUA pentru securitate națională, John Bolton, aflat într-un turneu în câteva state din Europa de Est, a reiterat astăzi la Chișinău sprijinul Washingtonului pentru reglementarea conflictului transnistrean, menționând inadmisibilitatea interferențelor din exterior în procesele interne din Republica Moldova. Vizita oficialul american o precedă pe cea a premierului Maia Sandu, care urmează să plece la Washington la sfârșitul acestei săptămâni, relatează Cornel Ciobanu, la Radio România Chișinău.

Vizita lui John Bolton la Chișinău are loc în contextul unui turneu în regiune. Oficialul american a venit în Republica Moldova după discuții purtate la Kiev, urmând să plece și în Belarus. John Bolton, care la Chișinău a avut întrevederi separate cu președintele Igor Dodon, cu premierul Maia Sandu și cu ministrul de externe, Nicu Popescu, a menționat necesitatea unei lupte efective pentru combaterea corupției și a accentuat intenția Washingtonului de a aprofunda relațiile cu Republica Moldova, inclusiv în domeniile militar și economic.

Statele Unite ale Americii sprijină suveranitatea și independența Republicii Moldova și consideră că aceasta trebuie să-și decidă de sine stătător viitorul, fără influențe din exterior, a mai declarat John Bolton, precizând  că SUA vor susține și în continuare autoritățile de la Chișinău în vederea reglementării conflictului transnistrean.

„Vom susține puternic eforturile guvernului pentru a rezolva această problemă și pentru a asigura unitatea Republicii Moldova și ca să nu fie obiectul unor influențe din exterior. Este un subiect important pentru populația țării, dar menținerea integrității teritorială este crucială și pentru noi.”

Premierul Maia Sandu a menționat că a discutat cu John Bolton prioritățile executivului, combaterea corupției mari, reducerea sărăciei, crearea oportunităților de dezvoltare economică. Un alt subiect a ținut și de sprijinul american pentru fortificarea sectorului de securitate și apărare, a declarat Maia Sandu, anunțând că în curând vor începe negocierile privind un nou plan de acțiuni R.Moldova – NATO.

Vizita lui John Bolton la Chișinău  o precedă pe cea a Maiei Sandu în SUA, în perioada 31 august – 4 septembrie, aproximativ în aceeași perioadă în care la Washington se va afla și președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:26 %
Vint:12,86 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău