Un nou mecanism de acordare a burselor pentru performanțe academice

  • 11 Septembrie 2018 10:54
Un nou mecanism de acordare a burselor pentru performanțe academice

Actualul cadru legal în domeniul mecanismului de acordare a burselor este învechit, iar bursele sunt oferite într-un mod inechitabil. Acestea nu stimulează performanța, fiind oferite chiar și pentru media de 5,8.Conceptul noului mecanism de acordare a burselor în sistemul de învățământ național a fost examinat luni, 10 septembrie, la Guvern, transmite IPN cu referire la un comunicat de presă al Guvernului.

Potrivit premierului Pavel Filip, bursele sunt orientate pentru a încuraja cunoștințele și ar fi mai corect ca să fie acordate mai puține burse, dar mai mari, pentru cei care le merită.

Potrivit noului concept urmează a fi elaborat un regulament unic de acordare a burselor pentru toate nivelurile și profilurile, care va asigura echitatea în sistemul educațional național și va stimula performanța.

De asemenea, vor fi optimizate categoriile de burse. Conform noului concept, va fi o singură bursă de merit - Bursa de Excelență a Republicii, în locul celor patru burse de merit în prezent. Conceptul mai prevede acordarea unor burse atractive pentru domeniile de formare profesională necesare statului, în care se atestă deficit de cadre.

Premierul a solicitat constituirea unui grup de lucru care va efectua o analiză pe domenii, va identifica numărul de specialiști necesari economiei și va definitiva conceptul noului mecanism de acordare a burselor.

Recent, Executivul a majorat cu 5% bursele elevilor și studenților, în scopul stimulării performanțelor academice și creșterii atractivității instituțiilor de învățământ superior și profesional tehnic.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
24,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:3,09 m/s
Sun
17
Mon
16
Tue
18
Wed
17
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău