Un nou început în relațiile dintre UE și Turcia

  • 30 Noiembrie 2015 10:30
Un nou început în relațiile dintre UE și Turcia

După luni de discuții, Uniunea Europeană și Turcia au reușit duminică să ajungă la un acord menit să stăvilească valul de migranți care, deși suntem în pragul iernii, continuă să ajungă în număr mare în Europa, înțelegere ce ar putea fi un nou început în relațiile dintre Bruxelles și Ankara, dar care obligă ambele părți să-și asume angajamente…

După luni de discuții, Uniunea Europeană și Turcia au reușit duminică să ajungă la un acord menit să stăvilească valul de migranți care, deși suntem în pragul iernii, continuă să ajungă în număr mare în Europa, înțelegere ce ar putea fi un nou început în relațiile dintre Bruxelles și Ankara, dar care obligă ambele părți să-și asume angajamente dificile pentru viitor, se menționează într-o sinteză publicată de agenția EFE,

În urma summitului de la Bruxelles la care au participat cei 28 de șefi de stat sau de guvern din statele UE și premierul turc Ahmet Davutoglu, blocul comunitar a promis Turciei un ajutor financiar cu o valoare inițială de trei miliarde de euro, bani alocați pentru cei circa 2,2 milioane de refugiați, majoritatea sirieni, aflați în prezent pe teritoriul Turciei. Celelalte componente ale acordului, încheiat sub forma unui plan de acțiune, se referă la 'revitalizarea' procesului de aderare a Turciei la UE și la grăbirea procesului de liberalizare a vizelor pentru cetățenii turci.

În schimb, Ankara s-a angajat să oprească imigrația ilegală către Europa, majoritatea celor peste 1,5 milioane de migranți ajunși anul acesta în UE trecând prin Turcia, țară traversată în principal de refugiații veniți din Orientul Mijlociu și Asia, în timp ce prin Libia trec migranții veniți din țările africane. Acest număr semnificativ a alimentat criticile că guvernul turc, dacă nu încurajează exodul refugiaților, cel puțin îl tolerează, migranții pornind de pe coasta turcă a Mării Egee cu bărci pneumatice și debarcă apoi în insulele grecești, de unde își continuă călătoria către vestul Europei.

'Nu este un schimb trivial de bani contra refugiați. Acest lucru ar fi imposibil și cred că și imoral', a susținut după summit președintele Consiliului European, Donald Tusk, care a subliniat apoi că acest acord trebuie să schimbe regulile jocului și să oprească sosirea masivă a migranților în Europa.

La rândul său, premierul Ahmet Davutoglu a afirmat că nimeni nu poate să știe ce se va întâmpla în viitor în Siria - principala sursă de refugiați - și nici să garanteze că nu va apărea un val și mai semnificativ de refugiați care fug din calea războiului. Dar el a asigurat că țara sa va respecta 'toate angajamentele cuprinse în planul de acțiune' convenit la acest summit, pe care l-a calificat drept 'istoric' pentru procesul de aderare a Turciei la UE și un 'nou început' pentru 'viitorul căminului nostru comun în Europa'.

Mai puțin entuziasmat s-a arătat însă președintele francez Francois Hollande, care a apreciat că nu există niciun motiv 'să se accelereze' sau să se 'încetinească' procesul de aderare a Turciei la UE. 'Această chestiune nu s-a schimbat' și nici 'condițiile nu au fost modificate', a spus el după summit.

Unul dintre punctele planului de acțiune prevede organizarea pe 14 decembrie a unei conferințe interguvernamentale dedicate deschiderii capitolului 17 al negocierilor de aderare, suspendat din anul 2007, capitol ce cuprinde politicile economice. Deschiderea a încă cinci capitole considerate prioritare de Ankara (și suspendate din 2009) va avea loc la o dată ulterioară încă neprecizată, având în vedere faptul că Grecia și Cipru, țări care au dispute istorice cu Turcia, nu văd cu ochi buni o integrare a acesteia din urmă în blocul comunitar.

Referindu-se la aceste dispute, cancelarul german, Angela Merkel, și-a exprimat speranța că acordul va deschide o 'fereastră de oportunitate' pentru a se soluționa disputa legată de Ciprul de nord, zonă ocupată de armata turcă în anul 1974 după lovitura de stat a naționaliștilor ciprioți greci.

Cât despre liberalizarea regimului de vize pentru cetățenii turci, Ankara s-a angajat duminică să accelereze îndeplinirea celor circa 70 de condiții puse de UE, printre care se numără și chestiuni sensibile, cum ar fi respectarea drepturilor omului, executivul comunitar urmând să prezinte anul viitor în martie și apoi în toamnă două rapoarte succesive, obiectivul fiind ca în octombrie 2016 să se ia decizia eliminării vizelor de scurt sejur pentru cetățenii turci. Pentru a se lua o asemenea decizie este important ca acordul de readmisie dintre UE și Turcia să fie deplin operativ în iunie 2016.

De asemenea, s-a convenit organizarea a două summituri UE - Turcia în fiecare an, un pas care confirmă că de acum înainte Turcia va fi un partener strategic al blocului comunitar.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
12,24
Cer senin
Umiditate:40 %
Vint:6,17 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău