Un nou grup de 23 de producători agricoli au fost certificați GLOBALG.A.P. și GRASP

  • 19 Decembrie 2019 15:20
Un nou grup de 23 de producători agricoli au fost certificați GLOBALG.A.P. și GRASP

Un nou grup de producători de fructe și struguri din Republica Moldova au obținut joi, 19 decembrie, certificatele GLOBALG.A.P. și GRASP, care confirmă cerințele de siguranță alimentară și responsabilitatea socială a companiilor agricole. Respectarea acestor standarde constituie o cerință obligatorie pentru fermierii orientați spre export în UE, alte piețe internaționale, sporind încrederea consumatorilor în inofensivitatea produselor moldovenești, transmite MOLDPRES.

Pentru implementarea și certificarea GLOBALG.A.P, cei 23 de producători agricoli din toate regiunile țării, inclusiv regiunea transnistreană, au beneficiat de asistență tehnică din partea proiectului Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) Agricultura Performantă în Moldova (APM).

Potrivit lui Scott Hocklander, șeful Misiunii USAID în Moldova, fructele moldovenești și eforturile producătorilor agricoli merită respectul și recunoașterea consumatorilor internaționali. „Certificatul GLOBALG.A.P. înseamnă noi piețe de desfacere, creșterea vânzărilor, producție calitativă și locuri de muncă în țară”, a punctat șeful misiunii USAID.

La rândul său, Vladislav Cotici, directorul general al Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, a încurajat producătorii certificați GLOBALG.A.P. să mențină standardele internaționale în procesul de producere, „deoarece doar astfel putem demonstra că produsele moldovenești sunt calitative și inofensive”.

În acest context, Vasile Șarban, șef de direcție la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, a specificat „că anterior agricultorii moldoveni se orientau la volum de producție, în prezent însă este prioritară producerea fructelor și strugurilor cu aspect comercial, gustos și inofensiv”.

Mai mulți producătorii certificați au confirmat că, datorită implementării standardelor GLOBALG.A.P.,  în anul 2019 au reușit să exporte pe noi piețe din țările membre ale UE, cum ar fi Austria, Germania, Italia etc.

Standardul GLOBALG.A.P.  cuprinde întregul proces de producție, începând de la selectarea terenului agricol și  până la livrarea pe piață a fructelor și legumelor. Astfel, implementarea standardului GLOBALG.A.P. asigură cumpărătorul că fructele și legumele sunt sigure pentru consum, prin minimizarea efectelor negative asupra mediului, reducerea chimicalelor folosite și abordare responsabilă față de sănătatea și securitatea lucrătorilor etc. În general, GLOBALG.A.P. se referă la producția de legume și fructe, cultivarea cerealelor și a florilor, creșterea animalelor și a pasărilor, acvacultura. Legislația Republicii Moldova cuprinde mai mult de 75% din cerințele GLOBALG.A.P., care fiind cerințe obligatorii, trebuie să fie implementate de către producători. Totodată, certificatul GLOBALG.A.P. este o precondiție pentru beneficiarii de subvenții.

În Republica Moldova standardele GLOBALG.A.P.  sunt implementate de 15 ani. În această perioadă au fost certificați peste 50 de producătorii agricoli, mare parte reconfirmându-și în fiecare an corespunderea la cerințele respective.

Un nou grup de 23 de producători agricoli au fost certificați GLOBALG.A.P. și GRASP

Un nou grup de 23 de producători agricoli au fost certificați GLOBALG.A.P. și GRASP

Un nou grup de 23 de producători agricoli au fost certificați GLOBALG.A.P. și GRASP

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău