Un nou fenomen turistic mondial: curiozitatea de a cunoaște locuri nefaste (EFE)

  • 12 August 2019 19:50
Un nou fenomen turistic mondial: curiozitatea de a cunoaște locuri nefaste (EFE)

"Mișcate" de filme, seriale sau știri, tot mai multe persoane se decid să petreacă niște zile de vacanță în locurile unde s-a trăit sau se trăiește tragedia umană, ca de exemplu la frontiera dintre Mexic și SUA sau în locurile pe care le-a frecventat traficantul de droguri columbian Pablo Escobar, relatează agenția EFE.

Cei care practică așa-numitul "turism întunecat" ajung în locuri marcate pentru totdeauna de moarte, catastrofe sau evenimente macabre, precum dezastrul nuclear de la Cernobîl (1986) sau centrele naziste de concentrare, nerăbdători să afle, "la fața locului", ce s-a întâmplat, care sunt urmările și, în unele cazuri, sa își facă selfie-ul corespunzător.

Recrearea dramei pe care o trăiesc mii de migranți centroamericani într-un "tur experimental" cu actori îmbrăcați în polițiști, în timp ce turiștii trec frontiera SUA noaptea, din Mexic; vizitarea peșterii Tham Luang, unde au fost blocați 12 copii thailandezi, sau scenarii ale genocidelor din Ruanda sau Cambodgia sunt alte astfel de destinații.

Și ruta "Helter Skelter", care parcurge în Beverly Hills (Los Angeles) locurile crimelor lui Charles Manson și urmașilor săi, sau "narcotururile" din Medellin (Columbia) legate de Pablo Escobar au devenit, de asemenea, locuri de petrecere a timpului liber și divertisment.

Turism și morbiditate

Cuvântul "thanatoturism" este un "'oximoron", o figură retorică ce folosește două concepte semnificativ opuse în aceeași expresie. În acest caz, un amestec între turism, înțeles ca o activitate de plăcere, și "durerea, suferința și moartea", explică Daniel Liviano, cercetător al acestui fenomen și profesor la Universitat Oberta de Catalunya.

Deși pare de dată recentă, este ceva "foarte vechi", deoarece ființa umană întotdeauna a fost atrasă de moarte, iar în Anglia secolului VII se pregăteau călătorii pentru a vedea execuțiile publice, cu mare succes la spectatori. Și în Franța erau numeroși cei care urmăreau execuțiile cu ghilotina.

Marele "boom" experimentat de turismul secolului XX i-a făcut pe unii operatori de turism să exploateze și să rentabilizeze curiozitatea oamenilor legată de moarte.

Departe de a speria turiștii, miniseria Cernobîl, ultimul succes al HBO, a crescut numărul celor care vizitează orașul fantomă Pripiat (Ucraina) și zona de excluziune, în pofida faptului că acolo a avut loc cel mai mare dezastru nuclear din istorie, a proastei gestionări a catastrofei și a consecințelor umane (între 100.000 și 200.000 de morți conform unor surse) și de mediu.

Previziunile pentru acest an sunt că circa 100.000 turiști vor vizita Cernobîl, dublu față de 2017.

Pe internet pot fi găsite anunțuri de excursii care animă vizitatorii să vadă "devastatoarele efecte pe care le-a avut accidentul nuclear asupra locuitorilor". Și, pentru 400 de dolari de persoană, alte oferte propun o excursie în zonă cu un ghid experimentat și un costum contra radiațiilor.

Liviano a dat asigurări că "thanatoturism-ul" este "un fenomen complex și heterogen", în care motivațiile turiștilor sunt foarte diferite, precum și destinațiile și activitățile.

Acest tip de turism este considerat "macabru" de mulți, dar poate avea o motivație morală sau spirituală, când se dorește vizitarea locului scenei unei tragedii sau a unui genocid pentru a demonstra empatia cu victimele, a le comemora și onora.

Acesta ar fi cazul vizitelor în lagărele naziste de concentrare, precum cel de la Mauthausen (Austria), care poate naște un interes pedagogic pentru a cunoaște și a nu repeta atrocitățile naziștilor din timpul celui de-al doilea Război Mondial, deși sunt cazuri de persoane "mai frivole și nerespectoase" care își fac selfie-uri în crematorii.

Fascinația și curiozitatea morbidă este altă motivație care îi atrage pe unii turiști în astfel de locuri, inclusiv ideea de a merge într-un loc pentru a se asigura că aceia care au suferit acolo "au primit ce au meritat".

Căutarea distracției relaționate cu moartea este un stimulent pentru unii, în timp ce alții vizitează aceste locuri fără o motivare concretă, doar pentru că este o modă sau sunt incluse într-un pachet turistic, ceea ce aduce multă lume la monumentul de la Valle de los Caidos, unde se află îngropate mii de victime ale Războiului civil spaniol, a adăugat expertul universitar.

Lista de astfel de destinații este interminabilă și, de asemenea, include, potrivit lui Liviano, muzee ale torturii, precum vechea închisoare Alcatraz din San Francisco (SUA), cimitire sau locuri ale unor catastrofe naturale, precum orașul roman Pompey (sud-vestul Italiei), care a fost distrus de erupția Vezuviului în 79.

Și Spania are astfel de destinații "întunecate", precum Puerto Hurraco (Badajoz, vest), unde nouă persoane au murit violent în 1990 din cauza unor vechi dispute între două familii, sau Alcacer (Valencia, est), unde au fost asasinate trei prietene adolescente în 1992. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
12
Câțiva nori
Umiditate:93 %
Vint:4,1 m/s
Fri
14
Sat
13
Sun
13
Mon
15
Tue
17

Curs oficial BNM 28 Mai 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.4945 0.0872
USD 17.6942 -0.0237
RON 4.0244 0.0178
UAH 0.6558 -0.0019
RUB 0.2497 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău