Un nou contingent de militari moldoveni pleacă în operațiunea de menținere a păcii din Kosovo

  • 05 Decembrie 2017 08:34
Un nou contingent de militari moldoveni pleacă în operațiunea de menținere a păcii din Kosovo

Cel de-al optulea contingent al Armatei Naționale a Republicii Moldova pleacă astăzi în operațiunea de menținere a păcii din Kosovo (KFOR). Contingentul, în număr de 40 de militari, va face parte din Gruparea de Forțe Multinaționale. 

Cel de-al optulea contingent al Armatei Naționale, care se va alătura operațiunii KFOR, este format din 40 de militari profesioniști. 33 dintre ei fac parte din plutonul de infanterie ușoară, iar 7 sunt geniști. Ei vor executa misiuni de securitate și pază a obiectivelor militare și de patrulare. 

Militarii din Republica Moldova vor fi dislocați în baza militară italiană Camp Vilaggio din localitatea Pech din Kosovo. Comandantul contingentului, maiorul Ruslan Varivanov a spus în cadrul unei ceremonii organizate la Ministerul Apărării că militarii sunt pregătiți de misiune.

Noi, militarii cei din al optulea contingent KFOR suntem mândri că vom participa la misiunea de menținere a păcii din Kosovo. Vă asigur că suntem bine pregătiți și motivați ca să prezentăm țara noastră cu demnitate și onoare. Suntem gata să facem față provocărilor unei misiuni de acest gen.”

Ambasadoarea Italiei la Chișinău, Valeria Biagiotti, a declarat că trimiterea unui nou contingent în Kosovo demonstrează că Republica Moldova își dorește să fie un actor activ la nivel internațional.

Trimiterea soldaților moldoveni în Misiunea KFOR demonstrează că Moldova dorește să promoveze pacea și stabilitatea la nivel internațional”, a spus Valeria Biagiotti.

Prezent la ceremonie, premierul Pavel Filip, a subliniat că Misiunea din Kosovo, sub conducerea NATO, este un exemplu de consolidare a păcii pe continentul european, iar pentru țara noastră aceasta este o șansă de a contribui la securitatea internațională. 

Atunci când revin din misiuni, pacificatorii moldoveni contribuie la consolidarea păcii. Am convingerea că înaltul simț al datoriei, curajul și bărbăția militarilor, vor permite și în continuare ca Armata Națională să fie un garant al păcii, securității militare al țării noastre și al îndeplinirii cu cinste a angajamentelor internaționale”, a spus premierul.

Cei 40 de militari moldoveni din cadrul celui de-al optulea contingent se vor afla în Kosovo timp de 6 luni. Până în prezent în misiunea de menținere a păcii în Kosovo au participat peste 300 de ofițeri și subofițeri ai Armatei Naționale.

Decizia de detașare a militarilor Armatei Naționale în misiunea KFOR a fost aprobată de Parlamentul Republicii Moldova la 1 noiembrie 2013, iar primul contingent a fost detașat pe 8 martie 2014.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
9,96
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Thu
16
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău