Un nou caz de gripă aviară a fost confirmat în satul Hirișeni, raionul Telenești

  • 14 Noiembrie 2022 15:22
Un nou caz de gripă aviară a fost confirmat în satul Hirișeni, raionul Telenești

Un nou caz de gripă aviară a fost confirmat în satul Hirișeni, raionul Telenești, anunță ANSA.

La data de 12.11.2022, de către laboratorul național de referință I.P. „Centrul Republican de Diagnostic Veterinar”, a fost confirmat prin încercările de laborator prezența virusului gripei aviare, în probele recoltate de la păsări domestice într-o gospodării din localitatea Hirișeni, raionul Telenești.
 
În data de 13.11.2022, a fost întrunită, în regim de urgență, Comisia antiepizootică excepțională a raionului Telenești, care a aprobat Planul de măsuri pentru combaterea și eradicarea acestui focar, conform prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 939/2008 pentru aprobarea normei sanitar-veterinare privind măsurile de supraveghere, control și combatere a gripei aviare.
 
Agenția Națoinală pentru Siguranța Alimentelor a demarat procedurile de notificare a structurilor abilitate de la nivel național și din cadrul Uniunii Europene, Organizației Mondiale a Sănătății Animalelor, precum și a altor parteneri externi, despre apariția focarului de gripă aviară pe teritoriul Republicii Moldova.
 
Ancheta epidemiologică este în desfășurare și se realizează de către o echipă de inspectori a Subdiviziunea teritorială pentru siguranța alimentelor Călărași (cu raza de acoperire și a raionului Telenești), în colaborare cu alte instituții competente ale statului.
 
Reaminitim că în acest an în Republica Moldova au mai fost înregistrate trei focare raionul Ungheni, localitatea Rezina și raionul Fălești, localitatea Albinețul Vechi. Toate trei focare au fost eradicate.
În scopul protejării sectorului avicol din Republica Moldova, ANSA solicită crescătorilor de păsări să intensifice măsurile de biosecuritate în exploatațiile comerciale pe care le dețin.
La fel, solicităm proprietarilor de păsări să nu scoată păsările la imașuri, lacuri sau râuri, să le țină închise în propriile gospodării și să limiteze, la maximum, posibile contacte cu păsările sălbatice sau din alte gospodării (recomandări mai detaliate pofi acesate pe :
 
 
ANSA solicită proprietarilor de păsări să informeze urgent subdiviziunile teritoriale pentru siguranța alimentelor, medicii veterinari sau autoritățile publice locale, în cazul îmbolnăvirii și pieirii păsărilor domestice sau a depistării cadavrelor de păsări sălbatice, se arată în comunicat. 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
-5,76
Cer senin
Umiditate:86 %
Vint:2,57 m/s
Fri
8
Sat
11
Sun
6
Mon
0
Tue
-0
Arhivă Radio Chișinău