Un nou atac al armatei ruse în Ucraina, cu zeci de morți și răniți. Zelenski cere de la aliații săi occidentali mai multe arme cu rază lungă de acțiune

  • 30 Iunie 13:26
Un nou atac al armatei ruse în Ucraina, cu zeci de morți și răniți. Zelenski cere de la aliații săi occidentali mai multe arme cu rază lungă de acțiune

Atacurile Rusiei împotriva unei localități în regiunea Zaporojie (sud) și asupra unor așezări în regiunea Donețk (est) au făcut sâmbătă, 29 iunie, 11 morți și cel puțin 37 de persoane au fost rănite, potrivit autorităților ucrainene, informează Agerpres și AFP.

După aceste lovituri sângeroase, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a făcut un nou apel către aliații săi occidentali pentru a-și „accelera” livrările de arme.

Rușii au atacat orașul Vilniansk” în regiunea Zaporojie, unde inamicul a ucis șapte persoane. Doi dintre morți sunt copii”, a indicat Ivan Fiodorov, guvernatorul ucrainean al regiunii, pe o rețea de socializare.

Zece persoane au fost rănite, iar mai multe clădiri, în special rezidențiale, au fost avariate, a adăugat el.

Vilniansk este situat la 29 km nord-est de Zaporojie, centrul administrativ al regiunii cu același nume, aflat sub control ucrainean. Rusia susține că a anexat regiunea Zaporojie și, chiar dacă ocupă vaste zone ale acesteia, nu o controlează în totalitate.

Rusia a atacat deja Zaporojie și orașele învecinate de mai multe ori de când a început ofensiva în Ucraina, în 2022, dar în ultimele săptămâni și-a concentrat eforturile în principal în estul țării, mai degrabă decât în sud.

Responsabili ucraineni au anunțat că atacurile rusești împotriva așezărilor din prima linie în regiunea Donețk (est) s-au soldat cu patru morți.

În localitatea Zarecinoe, rușii au ucis trei persoane”, a declarat pe rețelele de socializare Vadim Filașkin, guvernatorul ucrainean al regiunii Donețk.

Procurorul general al Ucrainei a anunțat mai târziu că o altă persoană, un locuitor al satului de graniță New York "a fost, de asemenea, rănit mortal".

Așezarea New York a fost intens atacată de la mijlocul lunii iunie, în timp ce forțele ruse avansează spre orașul Torețk.

După aceste noi lovituri ale Moscovei, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut sâmbătă aliaților săi occidentali să "accelereze" livrările de arme către forțele Kievului.

Deciziile de care avem nevoie trebuie accelerate. Orice întârziere a deciziilor în acest război înseamnă pierderea de vieți omenești”, a pledat Zelenski, solicitând livrarea de arme pentru „distrugerea lansatoarelor de rachete rusești”.

Atacurile au intervenit la o zi după un altul asupra orașului Dnipro, la nord de Zaporojie. O persoană a fost ucisă și alte 13 rănite, a anunțat sâmbătă poliția ucraineană.

Poliția a identificat o femeie ucisă într-un atac cu rachetă asupra orașului Dnipro. Este vorba de o femeie de 76 de ani dintr-o clădire distrusă”, potrivit unui comunicat de presă. De asemenea, sunt 13 răniți „inclusiv un bebeluș și o femeie însărcinată”, conform forțelor de ordine ucrainene.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
35,24
Cer senin
Umiditate:24 %
Vint:5,66 m/s
Tue
27
Wed
23
Thu
21
Fri
23
Sat
22
Arhivă Radio Chișinău