Un muzeu spaniol expune o sculptură extrem de controversată

  • 22 Martie 2015 15:35
Un muzeu spaniol expune o sculptură extrem de controversată

O controversată expoziție care prezintă o sculptură înfățișându-l pe fostul rege Juan Carlos în patru labe, încălecat de o feministă din Bolivia, și-a deschis porțile în acest weekend la Muzeul de Artă Contemporană din Barcelona.

„Părerile exprimate de multe și diferite sectoare ale societății, de la lumea artei și culturii la cea a politicii și a presei, precum și de specialiști internaționali în mediul artistic m-au făcut să revin la prima mea decizie de a nu deschide expoziția”, a scris sâmbătă, într-o scrisoare deschisă, directorul muzeului, Bartomeu Mari.

Sculptura care îl făcuse să anuleze inaugurarea expoziției era una care îl înfățișează pe regele Juan Carlos, fostul suveran al Spaniei timp de 39 de ani, până la abdicarea din iunie 2014, în patru labe pe un strat de căști naziste, încălecat de feminista boliviană Domitila Barrios, la rândul ei sodomizată de un câine lup. Lucrarea din mucava a artistei austriece Ines Doujak, intitulată „Not Dressed for Conquering/Haute Couture 04 Transport”, a fost prezentată deja în luna decembrie, la bienala de la Sao Paolo. Autoarea ei a explicat atunci că sculptura prezintă „relațiile de putere și le răstoarnă”. 

Când a aflat că lucrarea figurează printre operele a 30 de artiști internaționali care urmau să fie prezentate la expoziția organizată în parteneriat cu Wurttembergischer Kunstverein din orașul german Stuttgart, Bartomeu Mari a cerut comisarilor să retragă „această imagine extrem de sensibilă”, potrivit presei spaniole. Comisarii au refuzat însă, făcându-l pe director să anuleze întreaga expoziție. Decizia lui a declanșat o vie polemică în Spania.

„Nu am considerat niciodată gestul meu ca fiind unul de cenzurare. L-am perceput ca pe un dezacord față de prezența unei lucrări concrete și am întrevăzut consecințele posibilelor sale interpretări”, a adăugat el în scrisoarea deschisă, scuzându-se și prezentându-și demisia conducerii muzeului, care nu se pronunțase duminică în această privință. 

Expoziția a fost deschisă sâmbătă marelui public, informează Agerpres.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:2,57 m/s
Thu
14
Fri
13
Sat
15
Sun
14
Mon
12
Arhivă Radio Chișinău