Un monument istoric riscă să se dărâme din cauza unei construcții înălțată ”ilegal”

  • 03 Iulie 2013 13:30
Un monument istoric riscă să se dărâme din cauza unei construcții înălțată ”ilegal”

Construcția din preajama Bisericii Apostolice Armenești din capitală se înalță pe zi ce trece, deși comunitatea armenă se împotrivește și a atacat în instanță compania Urban Construct.

 

Pe pereții bisericii și ai unei clădiri adiacente au apărut fisuri, iar drumul din preajmă a fost parțial distrus de mașinile de mare tonaj care transportă materiale de construcții. Și locuitorii din zonă se arată nemulțumiți de zgomotele de pe șantier și de faptul că o clădire cu 10 etaje le-ar putea pune în pericol casele, fiind construită la câțiva metri distanță. 

Șantierul forfotea de muncitori iar brațul macaralei balansa în spatele bisericii Armenești, în momentul în care am ajuns la construcția din strada Piața Veche. Fundația a fost săpată la câțiva metri de biserică, deși legea prevede că distanța nu trebuie să fie mai mică de 150 de metri de la un monument de patrimoniu. La fel de aproape este și față de casele construite în aceeași curte.

Indignarea comunității armene, dar și a locuitorilor din apropiere este fără margini. Cu toate acestea, construcția continuă, spune președintele Comunității armene, Serghei Osipean.

Constructorii au distrus și o parte a catacombelor găsite în momentul în care era săpat fundamentul clădirii. Acestea pornesc printr-un mic tunel chiar de sub altarul bisericii Armene și se presupune că făceau legătura cu alte două biserici vechi din oraș, Măzărache și Sfântul Constantin și Elena. 

Pe de altă parte, șeful șantierului, Valeriu Solonari, declară că deține autorizație de construcție, deși, potrivit comunității armene, a început lucrările doar cu o autorizație de proiectare.

Construcția din preajama bisericii Armenești, care este un monumet istoric, construit în 1804, a început în primăvara acestui an. Comunitatea armeană s-a revolatat și susține că terenul pe care a demarat construcția le-a fost luat în mod ilegal în 1996, cu acordul autorităților municipale de atunci. Terenul cu o suprafață de 20 de ari a fost vândul de Societatea Termocom, în 2004 cu 338 de mii de lei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
1,07
Cer acoperit de nori
Umiditate:94 %
Vint:2,06 m/s
Thu
4
Fri
6
Sat
6
Sun
3
Mon
2
Arhivă Radio Chișinău