Un ministru rus în vârstă de 46 de ani a murit subit în timp ce se întorcea din Cuba. Într-o discuție cu un jurnalist, numise invazia rusă în Ucraina ca fiind „fascistă”

  • 23 Mai 2023 19:21
Un ministru rus în vârstă de 46 de ani a murit subit în timp ce se întorcea din Cuba. Într-o discuție cu un jurnalist, numise invazia rusă în Ucraina ca fiind „fascistă”

Un politician rus a murit din cauze - deocamdată - necunoscute, după ce i s-a făcut rău, sâmbătă, în avion, acesta fiind cel mai recent incident inexplicabil în care sunt implicate elitele Moscovei. Ministrul adjunct al științei și învățământului superior din Rusia, Piotr Kucerenko, în vârstă de 46 de ani, a murit în timp ce se întorcea dintr-o călătorie în Cuba, scrie News.ro, care citează CNN.

"Kucerenko s-a simțit rău în timp ce se afla în avion împreună cu o delegație rusă care se întorcea dintr-o călătorie de afaceri în Cuba, scrie Digi24.

Avionul a aterizat în orașul Mineralnie Vodi, unde medicii au încercat să îi acorde asistență", a precizat ministerul într-un comunicat, adăugând că ministrul nu a putut fi salvat.

Familia lui Kucerenko a declarat că moartea sa ar putea fi cauzată de o afecțiune cardiacă, dar abia miercuri va avea loc examinarea medico-legală, potrivit postului de televiziune de stat Zvezda.

Marți, în discuția sa zilnică cu jurnaliștii, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că nu cunoaște cauza morții lui Kucerenko.

Jurnalistul Roman Super, care a fugit din Rusia la scurt timp după ce Moscova a invadat Ucraina, în februarie anul trecut, a declarat pe canalul său Telegram că a vorbit cu Kucerenko "cu doar câteva zile" înainte de a fugi. El spune că Piotr Kucerenko se temea pentru siguranța sa și l-a încurajat să părăsească Rusia.

"Salvează-te pe tine și familia ta. Plecați cât mai curând posibil. Nu vă puteți imagina gradul de brutalizare a statului nostru. Peste un an nu veți mai recunoaște deloc Rusia. Plecând faci ceea ce trebuie", i-ar fi spus Kucerenko, potrivit lui Roman Super.

Jurnalistul susține că l-a întrebat pe Kucerenko dacă și el vrea să părăsească Rusia, la care ministrul ar fi răspuns: "Nu mai este posibil să fac acest lucru. Ne iau pașapoartele. Și nu mai există vreun colț de lume care să fie acum bucuros că găzduiește un viceministru rus, după această invazie fascistă".

Super susține de asemenea că oficialul i-ar fi spus că ia antidepresive și calmante.

"Le iau cu pumnul. Și nu ajută prea mult. Abia dorm. Mă simt groaznic. Suntem cu toții luați ostatici. Nimeni nu poate spune nimic. Altfel, suntem imediat striviți ca niște gândaci", i-ar fi declarat ministrul Kucerenko jurnalistului fugar.

Înalților funcționari ruși de la Kremlin și din regiuni li s-a interzis să își părăsească posturile. IStories, un canal de investigații media online cu sediul în afara Rusiei și condus de un cunoscut jurnalist, Roman Anin, a relatat săptămâna trecută că mai mulți guvernatori, oficiali din cadrul forțelor de securitate și persoane din administrația prezidențială au încercat să demisioneze, dar nu li s-a permis acest lucru. Peskov a respins articolul și a spus că e o făcătură.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:95 %
Vint:2,57 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău