Un ministru israelian face o vizită în Ucraina pentru prima dată de la începutul invaziei ruse

  • 16 Februarie 2023 11:25
Un ministru israelian face o vizită în Ucraina pentru prima dată de la începutul invaziei ruse

Șeful diplomației israeliene, Eli Cohen, a sosit joi, 16 dimineața la Kiev, transmit France Presse și Reuters; agențiile observă că este prima vizită în Ucraina a unui ministru din Israel de la începutul războiului, transmite Agerpres.

„Am fost alături de poporul ucrainean și de Ucraina în ultimul an", a declarat Cohen la sosire, potrivit unui comunicat al Ministerului de Externe israelian.

În programul ministrului sunt prevăzute întâlniri cu omologul său ucrainean, Dmitro Kuleba, și cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, și redeschiderea ambasadei israeliene.

„Astăzi, ridicăm drapelul Israelului la ambasada israeliană din Kiev, care își va relua activitatea continuă, cu scopul de a întări relațiile între țări", mai arată comunicatul citat.

Din 24 februarie 2022, când trupele rusești au invadat Ucraina, Israelul a încercat să își păstreze neutralitatea. AFP apreciază că unul din motivele importante pentru această atitudine este prezența armatei ruse în Siria. Reuters reamintește că din 2015, când israelienii au lovit obiective presupus iraniene de pe teritoriul sirian, între Rusia și Israel există o linie directă de coordonare militară. Ambele agenții citate menționează că israelienii au legături speciale cu Moscova: în Israel trăiesc peste un milion de evrei originari din fosta Uniune Sovietică.

În ciuda insistențelor lui Zelenski, Israelul nu a furnizat până acum Ucrainei armament, ci doar ajutoare umanitare și echipamente de protecție. La începutul lui februarie, premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că țara ia în considerare un ajutor militar, însă s-a oferit în același timp să medieze conflictul.

Rusia a reacționat avertizând Israelul, prin ministerul de externe, că orice arme livrate de alte țări Ucrainei sunt considerate "ținte legitime pentru forțele armate ruse".

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
7,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:91 %
Vint:4,63 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
11
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău