Un meteorit cu diametrul de aproape un metru a produs o explozie echivalentă cu 30 de tone de TNT la intrarea în atmosferă

  • 04 Ianuarie 2022 15:44
Un meteorit cu diametrul de aproape un metru a produs o explozie echivalentă cu 30 de tone de TNT la intrarea în atmosferă

Un meteorit cu diametrul de aproape un metru a explodat la intrarea în atmosfera terestră, în 1 ianuarie, provocând un zgomot puternic în apropierea orașului Pittsburgh. NASA spune acum că explozia a fost echivalentă cu cea a 30 de tone de TNT, relatează The Guardian, potrivit DIGI24.

Oamenii care au auzit zgomotul puternic au căutat pe rețelele sociale un răspuns pentru acest fenomen. O primă precizare a venit de la serviciul meteo, care a spus că a fost vorba, cel mai probabil, de explozia unui meteorit, notează sursa citată.

Serviciul se supraveghere a meteoriților de la NASA a confirmat mai târziu această teorie într-o postare pe Facebook, spunând că o stație din apropiere a înregistrat zgomotul.

Datele colectate au permis o estimare a energiei eliberate de explozie: echivalentul a 30 de tone de TNT.

„Dacă facem o presupunere rezonabilă cu privire la viteza meteorului (72.400 km/h), putem estima dimensiunea obiectului la aproximativ 90 de centimetri în diametru, cu o masă aproape de jumătate de tonă”, a arătat NASA.
Dacă cerul nu ar fi fost înnorat, mingea de foc provocată de explozia meteoritului ar fi fost vizibilă pe cer și ar fi avut o luminozitate de 100 de ori mai mare decât cea a lunii pline.

Locuitorii din South Hills și din alte zone au raportat că au auzit un zgomot puternic și că au auzit cum s-au zguduit geamurile. Oficialii comitatului Allegheny au precizat că nu a existat activitate seismică și nici tunete și fulgere în acel moment.
„A fost un zgomot foarte puternic și mi s-a zguduit casa. M-am gândit la un cutremur, un tren deraiat sau un accident grav pe autostrada din spatele casei mele”, a scris o persoană pe Twitter.
„Am văzut un fulger uriaș și aproximativ trei sau patru secunde mai târziu, un boom uriaș care ne-a zguduit literalmente casa”, a scris un alt bărbat.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
13,85
Cer acoperit de nori
Umiditate:72 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău